Hrana i piće

Jabuke u šlafroku na moderan način: Savršen spoj voća i lisnatog tijesta

Jabuke u šlafroku na moderan način: Savršen spoj voća i lisnatog tijesta
Foto: www.cookingwithmanuela.com | Jabuke u šlafroku na moderan način: Savršen spoj voća i lisnatog tijesta

Jabuke i cimet su poput službene arome jeseni, a jedan od deserta koji su sinonim za ovo nadolazeće godišnje doba definitivno su pohovane jabuke, poznatije kao jabuke u šlafroku.

Ime su dobile po tijestu koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok (njemački izraz za kućni ogrtač), a - poznate po jednostavnosti - bile su na meniju baka i mama.

Jabuke u šlafroku sigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i zadovoljiti želju za slatkim i odličan su izbor uz šoljicu toplog čaja - služe se tople, ali su jednako ukusne i hladne.

Jabuke u šlafroku možete pripremiti po starinskom receptu koji podrazumijeva umakanje jabuka u smjesu koja se pravi od jaja, brašna, mlijeka, šećera i prstohvata soli i prženje u ulju ili po novom, jednostavnijem, modernom receptu koji podrazumijeva umotavanje jabuka u lisnato tijesto i pečenje u rerni.

Recept

Sastojci:

1 paket lisnatog tijesta

2 veće jabuke

med

1 jaje

kašika vode

šećer u prahu

Za posipanje:

četvrtina šolje šećera

1 kašika cimeta

 

Priprema:

Izrežite lisnato tijesto na tanke trake. Stavite ga u zamrzivač dok prelazite na sljedeće korake kako bi tijesto ostalo hladno (inače će postati mekano i lijepiti se za ruke). Narežite jabuke na tanje kriške. Kalupom za keksiće ili bilo čim okruglim napravite krug unutar kriške jabuke. Zatim izvadite tijesto iz zamrzivača i omotajte ga oko jabuka - dvije-tri trake će biti dovoljne za jednu krišku jabuke. Neka veći dio jabuke bude pokriven, a neće biti problem i ako se negdje vidi jabuka, jer će tijesto prilikom pečanja narasti i zatvoriti rupe. Postupak ponavljajte dok imate jabuka i tijesta, te ih redajte na pleh obložen pek-papirom. Umutite vodu i jaje i premažite tijesto, te ga pospite mješavinom šećera i cimeta i pokapajte medom. Jabuke u šlafroku pecite 20 do 25 minuta u rerni zagrijanoj na 190 stepeni. Nakon što se ohlade, pospite ih i šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije