Hrana i piće

Kako uštediti struju prilikom kuvanja

Kako uštediti struju prilikom kuvanja
Foto: Pixabay | Kako uštediti struju prilikom kuvanja

Rerna je prijateljica svake domaćice. Ona je najjednostavnija za pripremu jela jer odrađuje većinu posla dok mi možemo da se bavimo i nekim drugim stvarima.

Kako prazničnim danima šporet poprilično koristimo, posebno ako odlučimo da ispečemo sami prasetinu ovaj savjet nam je od velike koristi. Naravno, značiće nam i kad stignu vreli dani i kada ćemo željeti što manje da se zadržavamo u kuhinji.

Odlična opcija u rerni je ventilator, a uključite ga kad pripremate jelo. Tako će jelo biti ranije gotovo i još ćete uspjeti da uštedite i do 25 odsto više struje nego kada koristite običan način pečenja.

Ključ je u tome da se toplina ravnomjerno raspoređuje po rerni pa se tako manje struje troši na zagrijavanje rerne. Takođe, obroci će uz takav način pripreme biti još ukusniji.

Važno je da znate da kod pripreme jela s ventilatorom oduzmete 20 stepeni. Na primjer, ako vam je u receptu predloženo jelo koje se peče na 200 stepeni, kada koristite ventilator, podesite na 180. Nemojte prethodno zagrijavati rernu jer postoji rizik da će jelo pregorjeti, piše Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije