Hrana i piće

Kopriva: Cijenjena biljka u vrtu i na trpezi

Kopriva: Cijenjena biljka u vrtu i na trpezi
Foto: N.N. | Kopriva: Cijenjena biljka u vrtu i na trpezi

Kopriva je od davnina osnovna namirnica u biljnoj medicini. Egipćani su je koristili za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je Rimljani trljali na sebe kako bi se zagrijali.

Listovi imaju dlakavu teksturu i peckaju, izazivaju svrbež, crvenilo i otekline. Međutim, nakon što je prerađena, osušena, zamrznuta ili kuvana, kopriva se može sigurno konzumirati. Studije je povezuju s brojnim potencijalnim zdravstvenim benefitima.

Kopriva je jedna od rijetkih masovno raširenih samoniklih biljaka, koja zbog svoje sveprisutnosti nije postala banalna, obična i neatraktivna. Naprotiv, vrlo je cijenjena i kao ljekovita biljka, ali i dodatak stočnoj krmi, te raskvašena u vodi kao prihrana biljkama.

 

Sadrži brojne hranjive tvari

Listovi i korijen koprive sadrže brojne hranjive tvari poput vitamina A, C i K te neke grupe vitamina B, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma i natrijuma. Od masti sadrži linolnu, linolensku, palmitinsku, stearinsku i oleinsku kiselinu, kao i sve esencijalne aminokiseline. Mnoge od ovih hranjivih tvari djeluju kao antioksidansi u našem tijelu. Antioksidansi su molekule koje pomažu u odbrani ćelija od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Šteta uzrokovana slobodnim radikalima povezana je sa starenjem, kao i s rakom i drugim bolestima. Studije pokazuju da ekstrakt koprive može podići nivo antioksidansa u krvi.

 

Može smanjiti upalu

Kopriva sadrži razne spojeve koji mogu smanjiti upalu. U brojnim studijama na životinjama i u laboratoriji kopriva je smanjila nivo upalnih hormona ometajući njihovu proizvodnju. U studijama na ljudima, čini se da primjena kreme od koprive ili konzumacija proizvoda od koprive ublažava upalna stanja kao što je artritis.

 

Može liječiti simptome povećane prostate

Do 50 odsto muškaraca starijih od 51 godinu ima povećanu prostatu. Naučnici nisu sigurni šta uzrokuje njeno povećanje, ali može dovesti do značajne nelagode tokom mokrenja. Nekoliko studija sugeriše da kopriva može pomoći u liječenju povećane prostate.

 

Može liječiti polensku groznicu

Polenska groznica je alergija koja uključuje upalu sluznice nosa, a kopriva je odličan prirodni lijek. Istraživanje u laboratorijama pokazuje da ekstrakti koprive mogu zaustaviti upalu koja može izazvati sezonske alergije. Međutim, studije na ljudima pokazuju da je kopriva jednaka ili malo bolja u liječenju polenske groznice od placeba. Iako kopriva može biti obećavajući prirodni lijek za simptome polenske groznice, potrebna su dugotrajnija istraživanja na ljudima.

 

Može sniziti krvni pritisak

Kopriva može pomoći u snižavanju krvnog pritiska tako što opušta krvne žile i smanjuje snagu srčanih kontrakcija. Ipak, potrebno je više studija na ljudima kako bi se potvrdili ovi učinci.

 

Čaj od koprive

Namakanje osušenih listova i pijenje čaja od koprive praktikuje se hiljadama godina. Smatra se da potiče iz Kine, gdje se koristila u medicini. Danas ljudi piju čaj iz puno razloga, uključujući ukus, no on ima i umirujuća svojstva te mnoge zdravstvene prednosti. Čaj od koprive može pomoći u izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta, a kroz istoriju se koristio za liječenje boli i bolova u mišićima, posebno u vezi s artritisom.

Sastojci:

2 kašičice listova koprive

250 ml vode

Priprema: Svježi ili sušeni list koprive prelijte šoljicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta, pa procijedite.

Primjena: Popijte tri šoljice na dan kod reumatskih bolova, umora, anemije i smanjenog apetita.

Svakako razgovarajte sa svojim doktorom prije nego što isprobate bilo koju novu biljku ili dodatak. Neke biljke i suplementi mogu biti štetni za osobe s određenim zdravstvenim stanjima.

 

Pesto od koprive

Osim čaja, koprivu možete koristiti kao umak za tjesteninu koji se odlično slaže s ribljim i mesnim jelima, ali i kao namaz za bruskete.

Sastojci:

250 g listova koprive

50 g listova bosiljka

1 režanj bijelog luka

80 g naribanog parmezana

80 g pinjola

maslinovo ulje

prstohvat soli

Priprema: Listove koprive operite i blanširajte ih. U blender stavite ocijeđenu koprivu, bosiljak, bijeli luk, pinjole, naribani parmezan i prstohvat soli. Izmiksajte nekoliko sekundi, zatim dok miksate postepeno dodajte maslinovo ulje kako bi se svi sastojci dobro povezali.

 

Potaž od koprive

Sastojci:

1 veza mladog crnog luka

1 veza koprive (to je oko 100 g)

1 kom. tikvice

1 dl pavlake za kuvanje

1/2 l bujona ili voda sa povrtnom kockom

ulje, začini po želji

Priprema: Koprivu dobro oprati pod mlazom vode, a onda odvojiti listove od drške. Sve raditi u rukavicama i sjeći listove makazama. Preliti listove vrelom vodom i ostaviti 10 minuta. Na dvije kašike ulja izdinstati isjeckani mladi luk (ne mora se sitno seći) pa dodati ocijeđene listove koprive i poklopiti da se zajedno dinsta sa lukom. Za to vrijeme očistiti tikvicu, isjeći na komade i dodati u šerpu.

Dosuti dvije-tri kašike vode, poklopiti i ostaviti na vatri da i tikvice omekšaju. Kada su tikvice mekane toliko da se mogu lako presjeći, skloniti šerpu sa vatre i usitniti sve štapnim mikserom u pire. Doliti bujon ili toplu vodu u kojoj je izmrvljena povrtna kocka za supu i staviti da čorba provri. Kada baci prvi ključ, doliti pavlaku za kuvanje i začiniti. Na primjer, možete koristiti bijeli biber i malo čilija umjesto paprike. Za ljubitelje ljutog može neka svježa ili suva ljuta papričica. Posoliti ako je potrebno i sipati nekoliko kapi nekog začinjenog ulja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije