Hrana i piće

Nutricionistkinja tvrdi: Začini mnogo više od dodataka jelu

Nutricionistkinja tvrdi: Začini mnogo više od dodataka jelu
Foto: zacini/unsplash | Nutricionistkinja tvrdi: Začini mnogo više od dodataka jelu

Začini su bili jedan od prvih proizvoda kojima su trgovali širom svijeta. U drevnim civilizacijama, poput Egipta, Kine, Indije i Mesopotamije, začini su se koristili u kulinarstvu, medicini i religijskim obredima.

Neizostavan su dio svake kuhinje, dodajući jelima bogatstvo ukusa, boje i mirisa. Oni nisu samo sredstvo za poboljšanje gastronomskih doživljaja, već i izvor mnogih zdravstvenih koristi.

Kroz vijekove, začini su igrali ključnu ulogu u trgovini, kulturi i medicini, a danas ih koristimo svakodnevno, često ne razmišljajući o njihovom fascinantnom porijeklu i koristi.

Mnogi začini posjeduju izvanredna zdravstvena svojstva, a začini kao što su cimet, klinčić i kurkuma bogati su antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Kurkuma, đumbir i cimet sadrže jedinjenja koja mogu smanjiti upale i pomoći u tretmanu stanja kao što su artritis i druge inflamatorne bolesti.

Mnogi začini, uključujući đumbir, kumin i korijander, poznati su po svojoj sposobnosti da poboljšaju varenje i ublaže probleme kao što su nadutost i gasovi.

"Začini su mnogo više od jednostavnih dodataka jelima. Oni su most između kulture, istorije i zdravlja, pružajući nam mogućnost da obogatimo svoje kulinarske doživljaje i unapredimo svoje zdravlje. Uključivanjem raznovrsnih začina u svakodnevnu ishranu, ne samo da poboljšavamo ukuse naših jela, već i doprinosimo svom opštem blagostanju", kaže za Politikin Magazin nutricionista Ana Todorović.

Nutricioniste predlažu sljedeće začine i jela

1. Kurkuma

Opis: Kurkuma je začin žute boje dobijen iz korijena biljke Curcuma longa.

Koristi: Ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Koristi se u tradicionalnoj medicini za ublažavanje bolova, poboljšanje varenja i jačanje imunološkog sistema.

2. Cimet

Opis: Cimet se dobija od kore drveta iz roda Cinnamomum.

Koristi: Pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, ima antiinflamatorna svojstva i može poboljšati funkciju mozga. Takođe se koristi u aromaterapiji za smanjenje stresa.

3. Karanfilić (klinčić)

Opis: Karanfilić je začin napravljen od osušenih cvijetnih pupoljaka drveta Syzygium aromaticum.

Koristi: Ima antiseptička i analgetička svojstva. Često se koristi u tretmanu zubobolje i kao sredstvo za poboljšanje varenja.

4. Đumbir

Opis: Đumbir je korijen biljke Zingiber officinale, poznat po svom pikantnom i osvjeežavajućem ukusu.

Koristi: Koristi se za ublažavanje mučnine, poboljšanje varenja i smanjenje upala. Đumbir je takođe poznat po svojim svojstvima koja pomažu kod prehlade i gripa.

5. Biber

Opis: Biber je jedan od najrasprostranjenijih začina, dobijen od osušenih bobica biljke Piper nigrum.

Koristi: Pomaže u varenju, ima antibakterijska svojstva i može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata. Biber se često koristi kao univerzalni začin u mnogim kuhinjama.

6. Kumin

Opis: Kumin je začin dobijen od sjemena biljke Cuminum cyminum.

Koristi: Bogat je gvožđem, pomaže u varenju i može poboljšati imunitet. Kumin je ključni sastojak mnogih tradicionalnih jela širom svijeta, posebno u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

Začini u kulinarstvu

Začini su ključni za postizanje ravnoteže i dubine ukusa u jelima. Oni se mogu koristiti na različite načine.

Suvi začini: Koriste se za začinjavanje mesa, ribe, povrća i mahunarki. Suvi začini se često dodaju tokom kuvanja kako bi se oslobodio njihov pun ukus.

Svježi začini: Biljke poput bosiljka, peršuna, korijandera i ruzmarina se koriste svježe za garniranje ili kao sastavni dio jela, dajući im živopisan i osvježavajući ukus.

Mljeveni začini: Mljevenje začina, kao što su kumin, korijander i biber, neposredno prije upotrebe, može značajno poboljšati ukus jela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije