Hrana i piće

Od batata pravi baklavu, a plavi peruanski prži sa jajima

Od batata pravi baklavu, a plavi peruanski prži sa jajima
Foto: Ustupljena fotografija | Od batata pravi baklavu, a plavi peruanski prži sa jajima

STANARI - Za Jadranku Subotić iz Osretka kod Stanara krompir nije obična poljoprivredna kultura, nego biljka kojom eksperimentiše i priprema zanimljive slatke i slane delicije.

"Za batat krompir kažemo da je hrana budućnosti. Između ostalog, ja sam odlučila da sve svoje posjetioce na mom štandu počastim baklavom od batat krompira", kaže Jadranka, koja uzgaja četiri vrste batat krompira, žuti, bijeli, narandžasti i ljubičasti, te nam pokazuje novu vrstu krompira.

"Ove godine imam plavi krompir koji je vrlo interesantan jer potiče iz Perua, ima jako plavu boju, što je jača boja, to je krompir ljekovitiji... Kada ga zagrebete, on je u stvari ljubičast, kada ga skuvate, ima indigo plavu boju. Sadi se isto kao svaki krompir, pustite da klija i onda sadite. Kada jedete, ne možete odoljeti iskušenju koliko je fin, ukusan", priča Jadranka, te dodaje da se ukus ne razlikuje mnogo od krompira na koji smo navikli.

"Samo što je ta plava boja jedna vrsta pigmenta antocijanina, koja je specifična i možda je nama interesantno, kada ga pogledamo, on je indigo plav. Ima jako fin ukus i ljekovit je. Bolji je u odnosu na klasični krompir zato što podstiče probavu, brže i lakše se sprema, znači trošite manje vremena u kuhinji. Možete ga spremati i na pari, možda je na pari najinteresantniji jer tada sva ta plava boja najviše dođe do izražaja. U kombinaciji sa jajima je vrlo interesantan i vrlo ukusan", kazala je Jadranka.

Ona je, inače, po zanimanju novinarka, ali se ovim poslom ne bavi i život na asfaltu u Doboju zamijenila je onim na porodičnom imanju svog supruga u Osretku, gdje je poželjela da osim klasičnih povrtarskih kultura uzgaja i neke drugačije.

Osim krompira, navodi Jadranka, posvetila se uzgoju i kombuha gljive.

"Potiče iz Japana i za nas koje se često farbamo dobra je jer podstiče rast kose. Uz svaku gljivu dobijete uputstvo za upotrebu. Vrlo jednostavno se priprema, ubacite gljivu u čaj koji odstoji, ona odradi svoje i vi taj čaj pijete. Možete ga piti u kombinaciji sa kolagenom ako ste u mojim godinama, odnosno ako ste već ušli u sedmu deceniju", priča Jadranka, koju smo sreli na jednom od jesenjih sajmova koje redovno obilazi kako bi posjetiocima pokazala rezultate svog rada na zemlji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije