Hrana i piće

Podignite svoju energiju energetskim napitkom broj 1 u BiH

Podignite svoju energiju energetskim napitkom broj 1 u BiH
Foto: N.N. | Podignite svoju energiju energetskim napitkom broj 1 u BiH.

HELL Energy je jedan od svjetski najdinamičnijih energetskih napitaka koji se prodaje primarno u Evropi i Aziji. Osnovan je u Mađarskoj 2006. godine kao privatna kompanija.

Za manje od četiri godine, u rekordnom vremenu postao je prodajni lider u Mađarskoj. Izvoz HELL Energy napitaka je započeo u isto vrijeme kada je i rođen ovaj brend, ali najveća prekretnica za ovaj brend i internacionalna popularnost bila je dvogodišnja saradnja sa "AT&T Williams Formula 1 Timom", Gdje je HELL Energy postao drugi brend i prvi mađarski brend koji je ušao u svijet Formule 1.

Tokom sjajne strategije prodaje HELL je sada dostupan u preko 50 zemalja širom svijeta, a takođe je vodeći brend u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Grčkoj. Kipru, Makedoniji i Azejrbedžanu.

Razgovarali smo sa Eszter Tóth, PR direktorkom HELL Energy, koja nam je rekla nešto više o samoj kompaniji i njihovom brendu HELL Energy Drink.

NN: Prema istraživanju HELL​ Energy Drink je broj 1 energetsko piće u BiH. Možete li nam reći šta je to što vas izdvaja u odnosu na druge brendove?

TÓTH: Nama je veoma drago da je za mjesec Mart 2018. godine, Hell dospio na prvo mjesto po prodaji u odnosu na sve energetske napitke u BIH. HELL je započeo svoj aktivni eksport prije četiri godine, u 2014. godini sa dva kamiona, ovaj rezultat je fantastičan. Zahvaljujući našoj sjajnoj distribuciji, ovaj kvantitet je uvećan za više od sedam puta, i u narednim godinama naš izvoz smo uvećavali svaki put za duplo.

Godina 2018. je nadmašila naša očekivanja jer smo postali vodeći brend već u rano proljeće, i još uvijek konstantno rastemo.

HELL Energy je jedan od najvećih brendova energetskih napitaka u svijetu, razvija se iz dana u dan sve dinamičnije. Ali zašto je naš brend unikatan? Mi imamo dokazan brend, najmoderniju fabriku za punjenje i pravu umjetnost kada je u pitanju fabrika za pravljenje limenki. HELL je jedini na svijetu koji ima ove tri stvari istovremeno. Na ovaj način pokrivamo cijeli spektar proizvodnje energetskih napitaka i u mogućnosti smo da snadbijevamo sve više potrošača. Naš osnovni koncept je veoma jednostavan: Mi proizvodimo energetske napitke koji imaju visok kvalitet, ali ih prodajemo po mnogo nižoj cijeni. Koncept se pokazao kao uspješan i sada prodajemo naše proizvode u više od 50 zemalja širom svijeta.

NN: Važite i za kompaniju koja promoviše umjerenu konzumaciju energetskih pića. Možete li pojasniti kako to HELL Energy Drink djeluje na naš organizam i koliko često ga možemo piti?

TÓTH: Kvalitet je od esencijalnog značaja za svaki prehranbeni proizvod, a naročito energetsko piće. Zašto je važno koje energetsko piće uzimate sa police u marketu? Počnimo od osnova! Energetski napici su funkcionalna pića: Piješ ih kada ti je potrebno više energije. Osnovni sastojak HELL Energy napitka je voda (88,2%), šečer (10,4%), taurin, kofein, vitamini grupe B. Šećer je za dodavanje energije. On donosi energiju našem tijelu, zato ga ne možemo propustiti. Ali kvalitet šećera je bitan.

U HELL pićima koristimo pravi šećer, ne zamjene poput glukoze, ili sirupa i zaslađivača. Drugi bitan sastojak je kafetin, koji budi korisnika. Mnogi od vas ne znaju da HELL pića sadrže količinu kofeina koja se nalazi u jednoj espresso šoljici kafe. HELL pića takođe sadrže taurin za bržu apsorpciju mjehurića, zatm boje (karamela) i pet tipova vitamina B. Za razliku od drugih proizvoda u marketima HELL Energy ne koristi jeftine i nekvalitetne konzervanse da bi produžili vijek pića, već je ovo postignuto pasterizacijom koja je mnogo skuplja, ali ipak zdravija metoda.

NN: Jedini ste u Evropi koji imaju zaokružen proces proizvodnje. Imate svoje limenke i punionicu. Pojasnite nam malo taj cijeli proces pri dobijanju jedne limenke HELL Energy Drink.

TÓTH: Nakon uspiješne saradnje sa timom Williams u Formuli 1, kompanija je imala velike snove. Odlučila je da investira resurse u svoju sopstvenu kompaniju za punjenje da ne bi morala da zavisi od drugih dobavljača. Dakle sopstvena fabrika sa mašinerijom svjetske klase koja je izgrađena 2011. godine u mjestu Szikszó zamijenila je dosadašnju saradnju sa drugim kompanijama i započeo je veliki rast. Tokom 2012. godine kompanija je izglasana kao jedna od tri najbolje u Evropi u kategoriji “Globalna i svjetska klasa proizvodnje” na događaju Strateška proizvodnja u Dizeldorfu u Njemačkoj.

U 2017. godini HELL Energy je postigao još jedan cilj. Izgradili smo našu drugu vrhunsku farbriku, fabriku aluminijumskih limenki, “Quality Pack” (Kvalitetno pakovanje). Zahvaljujući posljednjoj investiciji operacije kompanije pokrivaju cijeli spektar proizvoda. Kombinacija nam daje slobodu da ne zavisimo od partnera i na ovaj način možemo biti fleksibilni i donositi brze odluke ukoliko je to potrebno.

Brus Vilis voli HELL Energy Drink

NN: Takođe, jedini ste brend iz reda energetskih napitaka koji je uspio napraviti odličnu kampanju sa mega zvijezdom Brus Vilisom. Da li imate još neke kampanje u planu i koliko je danas potrebno da se ulaže u njih?

TÓTH: Nastavljajući bez presedana sa razvojem, ovog proljeća HELL je načinio veliki korak u izgradnji slike o sebi. Vjerujem da ste vidjeli reklamu sa pravom zvijezdom Holivuda koja je emitovana na televizijskim stanicama u više od 20 zemalja svijeta.

Jedna od najvećih zvijezda akcionih filmova, Brus Vilis je potpisao ugovor sa HELL Energy pićem i debitovao kao naš ambassador 2. aprila u mnogim zemljama svijeta.

HELL Energy je na ovaj način postigao novo dostignuće koje je kao brend iz Mađarske imala marketinški ugovor sa zvijezdom A liste Holivuda. Ova saradnja je unikatna samo za HELL. Nijedna druga kompanija iz Mađarske nije radila sa trenutno aktivnom zvijezdom Holivuda koja je poznata širom svijeta, i to je veoma izvanredno na internacionalnom nivou.

Tako da ovo je bila poprilično velika odluka, ali rezultati iz prve polovine godine nam govore da je vredilo investirati, jer je kampanja postigla očekivane rezultate u prodaji.

Piće sa sedam ukusa

NN: Za kraj, navedite nam koliko godišnje proizvedete limenki, i koji su to okusi energetskog pića trenutno dostupni na tržištvu BiH?

TÓTH: U poređenju sa periodom kada je kompanija započela sa radom i kada smo imali samo jednu liniju za punjenje – tokom stalnog razvoja kojeg kompanija postiže, danas imamo tri linije u operaciji sa kapacitetom od 4,5 miliona energetskih napitaka u danu, što osigurava kompaniju da može izvoziti proizvode u države širom svijeta i osigurati zahtjeve drugih brendova takođe.

Da bi istakli brzinu razvoja trebamo dodati da smo već kupili našu posljednju liniju za punjenje za 2019. godinu uz čiju pomoć ćemo uvećati kapacitet na sedam miliona limenki dnevno.

U Bosni i Hercegovini je dostupno sedam ukusa. Klasik, Strong, Red Grape, Strong Apple, Strong Focus, Zwero Classic i dva nova ukusa osvježavajućih aroma Ice Cold ograničene serije.

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu HELL Energy Drink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije