Kuća i vrt

Kako očistiti bisere, a da ih ne oštetite

Kako očistiti bisere, a da ih ne oštetite
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako očistiti bisere, a da ih ne oštetite

Biseri su neki od najvrednijih i najmodernijih dragulja.

Oni su jedinstveni, često su dio porodičnog nasljeđa i uspomena, tako da održavanje bisera čistim i očuvanim spada u jednu veliku vještinu.

Biseri se formiraju unutar dagnje ili ostrige kao oblik samoodbrane - njihova ljepota je, zapanjujuće, sekundarna u odnosu na njihovu funkciju. Kada mekušac osjeti da mu je školjka napadnuta, on stvara supstancu koja se zove "sedef" ili ono što obično nazivamo sedefom. Sedef unutar školjke zarobljava i obavija ono što ga napada, koji štiti meko i ranjivo tijelo mekušaca od oštećenja. S obzirom na količinu bisera koji se koristi u nakitu, lako je shvatiti da su biseri još rijetkost. Savršeno glatkom biseru potrebne su godine da bi mekušac stvorio i nalazi se samo u otprilike 1 od 10.000 ostriga, piše "Southern Living".

Zašto je biserima potrebno čišćenje?

U zavisnosti od učestalosti nošenja, biseri mogu doći u redovan kontakt sa masnoćama kože, losionima, prljavštinom, znojem i parfemima. Sve što dođe u kontakt sa površinom bisera može ga vremenom umanjiti. Budući da je osjetljiv na abrazivna sredstva za čišćenje, održavanju bisera treba pristupiti nježnim dodirom. Važno pravilo je i da bisere redovno skidate uveče.

Šta će vam trebati:

2 meke krpe

mlaka voda

blagi sapun ili deterdžent

posuda

Metod 1: Čišćenje vlažnom krpom

U čistoj posudi pripremite rastvor mlake vode i blagog sapuna za suđe. Nekoliko kapi će biti dovoljno - nema potrebe za previše pjene. Umočite krpu koju ste odabrali u rastvor, a zatim iscijedite višak vlage. Nježno obrišite bisere vlažnom krpom, pažljivo da obratite posebnu pažnju na vidljive mrlje ili promjenu boje. Isperite bisere hladnom vodom i osušite ih drugom mekom krpom.

Pustite da se biseri potpuno osuše prije nego što ih stavite u kutiju. Možete ispirati pod slavinom, ali obavezno zatvorite odvod u sudoperu. Za dodatnu sigurnost, odlučite se za drugu činiju čiste, hladne vode za ispiranje bisera.

Metod 2: Čišćenje blagim deterdžentom

Pripremite rastvor blagog deterdženta i mlake vode. Stavite bisere u rastvor i ostavite da se natapaju nekoliko minuta, omogućavajući sapunu da ukloni bilo kakve površinske mrlje ili prljavštinu. Nježno protresite bisere kako biste pomogli deterdžentu da ukloni te mrlje, baš kao u mašini za pranje veša. Budite pažljivi sa ovim korakom, jer su biseri često nanizani na delikatne zlatne lančiće ili druge lako lomljive čvorove.

Temeljno isperite bisere pod hladnom vodom i osušite čistom krpom. Pustite da se biseri potpuno osuše, prenosi "Politikin magazin".

Kako bezbijedno čuvati bisere

Preduzimanje dodatnih mjera predostrožnosti oko pravilnog čuvanja bisera čini ogromnu razliku u njihovom kvalitetu. Biseri imaju meku površinu, što znači da su podložniji ogrebotinama i oštećenjima od nadražujućih materija i sredstava za čišćenje u domaćinstvu. Čuvanje bisera u plastičnoj kesi nikako ne dolazi u obzir. Najbolje je da ih čuvate u komadu svile ili somota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije