Kuća i vrt

Koraci koje ne treba preskočiti ako kupujete nekretninu

Koraci koje ne treba preskočiti ako kupujete nekretninu
Foto: Pixnio | Koraci koje ne treba preskočiti ako kupujete nekretninu

Uprkos visokim cijenama kvadrata i svemu tome potražnja za nekretninama i dalje postoji. Donosimo zato nekoliko savjeta koji će svima koji traže nekretninu, sigurni smo, barem djelimično olakšati taj proces.

Kako piše "Forbes", ovo su neki od ključnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir pri kupovini kuće ili stana:

1) Cijena: Najvažniji kriterijum sigurno je novac. Odredite koliko ste spremni novca izdvojiti za nekretninu. Koliki stambeni kredit u tu svrhu možete podignuti? Imate li možda ušteđevinu koja će poslužiti za održavanje doma i velike popravke? Koliko će koštati cijeli kupoprodajni proces?

2) Mjesto: Komšiluk, naselje ili grad u kojem želite živjeti gotovo su jednako važni kao sadržaji u nekretnini. Odredite prioritete - primjera radi je li vam važnije da ste blizu posla ili škole u koju planirate poslati svoju djecu. Mnogima je važna i blizina kafića, restorana, trgovina i stanica javnog prevoza, a ne bi bilo loše ni da postoje neke zelene površine u okolini.

3) Starogradnja ili novogradnja: Sve ima svoje prednosti i mane. Novogradnja je potpuno nova, energetski učinkovita i može se prilagoditi vašem ukusu, ali postojeći će dom, koji će potencijalno trebati renovirati, vjerovatno imati nižu cijenu.

4) Pitanje obnove: Nekim će nekretninama možda trebati manji kozmetički popravci, poput nove boje, tepiha i prozora, a drugima će biti potrebna značajno skupo renoviranje. Imate li dovoljno novca, vremena i energije za neke od tih zahvata?

5) Kvadratura: Tražite li 30, 50, 70 ili 100 kvadrata? Koliko vam spavaćih soba, kupaonica, balkona i drugih prostorija treba? Želite li prostor u kući ili stanu koji biste mogli odvojiti za iznajmljivanje?

6) Energetska učinkovitost: O režijama vjerovatno niko ne razmišlja kad prvi put razgledava potencijalnu nekretninu, ali nemojte dopustiti da vas prvi računi neugodno iznenade. Jesu li uređaji, prozori i druge strukture u nekretnini energetski učinkoviti? Može li se nešto učiniti da bi se poboljšala ta stavka i koliko bi to koštalo? Znajte da čak i smjer u kojem je okrenuta nekretnina može uticati na potrošnju energije - za optimalnu učinkovitost, kuća te većina prozora i vrata trebaju biti okrenuti prema jugu i sjeveru.

7) Parking: Koliko parking mjesta vam treba? Želite li imati baš svoje, određeno mjesto, ili vam odgovara zajednički parking ispred zgrade pa "ko prvi, njegovo"? Trebate li druge vanjske prostore za skladištenje čamca, kampera, motocikla, bicikala i slično?

8) Dodaci nekretninama: Nije važno samo ono što nekretnina može ponuditi u trenutku prodaje nego i potencijalni prostor koji se može iskoristiti za proširenje ili prenamjenu (primjera radi, podrum ili garaža u drugu sobu ili kanelariju i slično).

9) Vanjski prostor: Želite li imati vrt, terasu, verandu ili možda bazen i vanjsku kuhinju? A ako kupujete stan, provjerite hoćete li imati pristup privatnim vanjskim prostorima te hoćete li ih dijeliti s drugim stanarima.

10) Potencijalni nedostaci: Dobro razmislite o nevidljivim nedostacima koje krije nekretnina. Recimo, jesu li kuća ili stan na prometnoj cesti, pokraj auto-puta, željezničke pruge ili aerodroma? U tom slučaju budite spremni na život u konstantnoj buci. A odlučite li prodati je ili iznajmiti u budućnosti, imajte na umu da će ovi nedostaci negativno uticati na vrijednost nekretnine i potražnju.

Nakon što sastavite popis konkretnih želja i uslova koje bi trebala ispunjavati nekretnina u kojoj namjeravate živjeti i nakon što pronađete potencijalno dobru ili prihvatljivu opciju, obavezno kao kupac provjerite je li nekretnina koju kupuje zaista vlasništvo osobe koja prodaje, prenosi "24Sata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije