Ljepota

4 načina da spriječite pojavu narandžastih pramenova u kosi

4 načina da spriječite pojavu narandžastih pramenova u kosi
Foto: Pexels/Olenka Sergienko | 4 načina da spriječite pojavu narandžastih pramenova u kosi

Ako ste brineta i nekad ste imali pramenove, sigurno znate o kakvoj nijansi boje meda govorimo, no postoji nekoliko načina kako da ih izbjegnete ili bar ublažite, i to bez odlaska u frizerski salon.

Ako se odlučite za svjetlije, osunčane pramenove, često se služimo blajhanjem, odnosno koristimo izbjeljivač kako bi se uklonila boja. Kao oksidacijsko sredstvo, izbjeljivač ima sposobnost otvaranja kutikule kose i rastvaranja melanina ili prirodne boje kose. To je, zapravo, glavni "krivac" za dosadne, neželjene narandžaste tonove koji se pojavljuju u kosi već nakon nekoliko ispiranja.

No, postoji i mnogo drugih faktora koji mogu da doprinesu neželjenim narandžastim i žutim tonovima, kao što su kvalikvalitet vode, izlaganje suncu i proizvodi koje koristimo. Stručnjaci za "Byrdie" pojašnjavaju da se blajhanjem razrjeđuje melanin u kosi, a on je odgovoran za boju kose - da li će ona biti svjetlija ili tamnija. Jednostavno rečeno, brinete i crnke imaju pigmente crvene ili narandžaste boje u kosi, a kada dođe do oksidacije, ti tonovi dođu do izražaja.

1. Koristite ljubičasti šampon

Ako gledate kako da pomognete svojoj kosi bez odlaska u frizerski salon, stručnjaci savjetuju plave ili ljubičaste šampone koji poništavaju pretjerano tople, naradžaste tonove i zadržavaju hladnije nijanse plave.

2. Koristite sjaj ili toner

Prije odlaska iz salona, posavjetujte se sa frizerom i dogovorite tretman njege nekoliko nedjelja farbanja kose ili pramenova. To će privremeno pomoći da se ne pojave neželjene nijanse, a profesionalac u salonu znaće kako da tonira boju, kako bi se neutralizovali narandžasti tonovi. Pramenovi zahtijevaju i održavanje pa budite spremne za redovnu posjetu salonu, ako želite da vam boja uvijek bude svježa.

3. Koristite šampone bez sulfata

Proizvodi koje koristite kod kuće još su jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Oni koji sadrže mnogo hemikalija, posebno alkohola, to sve može uticati na boju kose, tvrde stručnjaci, a mogu da se nalaze u šamponima, regeneratorima, uljima, lakovima za kosu... Mnogi profesionalci preporučuju proizvode bez sulfata koji održavaju kosu hidratantnom.

4. Izbjegavajte UV zrake

Prekomjerno izlaganje suncu može isušiti kosi i uzrokovati njeno izbjeljenje. Kad je izložena UV zracima, narandžasti tonovi dolaze u prvi plan.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije