Ljepota

Ulje avokada, eliksir za kožu

Ulje avokada, eliksir za kožu
Foto: N.N. | Avokadovo ulje, eliksir za kožu

Avokadovo ulje Usporava i znakove starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visok sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala.

Među djelotvornim uljima za njegu, avokadovo ulje ima izvanrednu moć da regeneriše i podmladi kožu. Sadrži visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju njeno isušivanje i održavaju elastičnost. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i na taj način unosi aktivne sastojke do najdubljih slojeva dermisa.

Antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za tretmane rana, akni, dermatitisa. Kod ekcema i psorijaze ovo ulje ublažava svrab.

Usporava i znakove starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visok sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala. Posjeduje i osobine koje mu omogućavaju da upija UV zrake. Zapravo, od svih biljnih ulja, avokadovo se pokazalo najefikasnijim sredstvom za zaštitu od sunca, pjegica nastalih od sunčanja, kao i od opekotina.

Zbog zavidnih količina lecitina i fitosterola koristi se i u kozmetičkim preparatima. Sadrži i vitamine A, B1, B2, D, E, pantotensku kiselinu, proteine. Svi ovi sastojci čine da avokadovo ulje vlaži i omekšava kožu, naročito zrelu i suvu, delujući istovremeno protiv bora.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije