SP Qatar 2022.

Ljepota

Balenciaga revija u blatu: Prljavi spektakl koji je uzdrmao svijet

Balenciaga revija u blatu: Prljavi spektakl koji je uzdrmao svijet
Foto: Printscreen/TikTok | Balenciaga revija u blatu: Prljavi spektakl koji je uzdrmao svijet
N.N.

Kontroverzni reper Kanje Vest otvorio je Balenciaga reviju na Nedjelji mode u Parizu, prošetavši po pisti od - blata.

Modna kuća pod vođstvom kreativnog genija Demne Gvasalije ponovo pomjera granice i osim odjeće pred publiku stavlja oštar društveni komentar.

Na sjedištu svake stolice u gigantskom kongresnom centru Parc des Exposition de Villepinte, gdje se održavala revija, nalazila se poruka Demne Gvasalie:

"Ova revija je metafora za kopanje istine i spuštanje na zemlju. Prije nego što ste stigli na svoje mjesto, morali ste da se na prstima probijete po zatamnjenom prostoru da ne biste upali u ogroman blatni grob koji je iskopan u centru izložbenog prostora, sa mirisom zemlje u vazduhu".

Na Balenciaga reviji prošle sezone - održane samo nedjelju dana nakon što je Putin napao Ukrajinu - modeli su se probijali kroz sniježnu oluju sa vrećama za smeće u rukama, to je bila metafora za Demnino bjekstvo od ruskih separatista u Abhaziji početkom 1990-ih.

Prije samo dvije nedjelje, ukrajinska vojska je otkrila masovnu grobnicu u Izjumu koju su nedavno iskopale ruske trupe. To je dovelo do uznemirujućeg početka Balenciaga revije koja je ponovo rasprsnula eskapistički balon Nedjelje mode.

Hodajući uz glasnu tehno muziku koja je zvučala kao postapokaliptični pogrebni marš, Kanje Vest je otvorio reviju u četvrtastoj, prevelikoj jakni sa više džepova i kožnim bajkerskim pantalonama.

@i_d Somebody think of the shoes!  #balenciaga #mudpit #pfw #fashionweek #tiktokfashion #fashionforyou #fyp  original sound - i-D

"Bogohulno je staviti cipelu od 1.000 evra u blato, ali to je čini stvarnom. U suprotnom, to je samo san kojem težimo. Isprljati nešto je mnogo teže nego očistiti ga. Sada imamo cijelo odjeljenje koje stari i prlja stvari. To je suprotno od onoga što bi luksuz trebalo da bude, ali se ja ne slažem sa tim", rekao je Demna Gvasalia, prenosi Nova.rs.

Mišljenje dizajnera je da svi treba da se oslobode pravila koja nam društvo određuje - a prije svega normi koja nas navode da se oblačimo "prikladno".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije