Ljepota

Baloner - kralj dobrog stila

Baloner - kralj dobrog stila
Foto: N.N. | Baloner - kralj dobrog stila

Nema kaputa, jakne ili sakoa koji u periodu između dva godišnja doba, trenutno ljeta i jeseni, kada je vrijeme promjenljivo, može zamijeniti klasični baloner, elegantan i praktičan komad garderobe koji decenijama ne silazi sa liste modno najpoželjnijih odjevnih predmeta.

Dobro se kombinuje u različitim prilikama i s raznovrsnim odjevnim predmetima - odlično nadopunjuje ležernu sportsku kombinaciju sastavljenu od farmerki i patika, ali i elegantnije kombinacije uz haljine, suknje, salonke ili čizme. Nosi se na posao, u šoping, na popodnevne kafe i u večernje izlaske. Ne postoji prilika u kojoj ovaj komad garderobe nije poželjan odabir. Jer, kažu, baloner je kralj dobrog stila.

Sa balonerom je zaista teško pogriješiti, a pogotovo ako birate modele u nepogrešivoj i, reklo bi se, tradicionalnoj bež boji. Ne čudi što su upravo bež baloneri najpopularniji izbor i u modnom svijetu, ali pored klasike, možete odabrati baloner u nekoj živoj boji, poput crvene, žute ili plave, ili se pak odvažiti na zanimljiv dezen.

A ovaj odjevni komad nije se prvenstveno pojavio u modnom svijetu - potreba za praktičnim kaputom bila je uslovljena surovim vremenskim prilikama. Kako bi se britanski vojnici utoplili u rovovima u vrijeme Prvog svjetskog rata, dizajnirana je posebna vrsta odjevnog predmeta - baloner.

Izvorno je baloner bio namijenjen samo za pješadiju, ali uskoro su ga počeli nositi i avijatičari. Nakon rata, baloner je prvo postao popularan među radnicima - dozvoljavao je ugledniji i dostojanstveniji izgled. Zatim je neprimjetno pokorio i žensku garderobu.

A baloneri i moda su postali nerazdvojni početkom 20. vijeka. Zahvaljujući mašti najvećih dizajnerskih imena, postajali su maksimalno dugački i ultrakratki, bili dizajnirani s mnogo prekrasnih detalja i kreirani u svim bojama, od različitih materijala.

Još jedna sfera bila je u neraskidivoj vezi sa balonerima - filmska. Počevši od crno-bijelih filmova tridesetih godina prošlog vijeka, a završavajući savremenim blokbasterima, glavni junaci su oduvijek nosili elegantne balonere - Odi Hepbern i Džordž Pepard u ostvarenju "Doručak kod Tifanija", Hemfri Bogart u "Kazablanci", Meril Strip u "Kramer protiv Kramera" ili Sofija Loren u "Ključu".

Na vama je da ove jeseni odabrete svoj primjerak balonera i postanete kraljica dobrog stila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije