Ljepota

Bh. dizajnerka na Sedmici mode u Parizu

Bh. dizajnerka na Sedmici mode u Parizu
Foto: NN | Bh. dizajnerka na Sedmici mode u Parizu

​Bh. dizajnerka Belma Tvico Stambol dobila je priliku da se predstavi u Parizu tokom Sedmice mode, koja će se održati krajem septembra u glavnom gradu Francuske.

Ona će samim tim postati i prva dizajnerka iz BiH koja je pozvana da predstavi svoju kolekciju visoke mode u showroomu na ovom najvažnijem svjetskom modnom događaju.

Tako će se u showroomu pojaviti ne jedna, nego čak dvije njene nove kolekcije: "Semi Couture" jesen/zima 2017/18, koju je već poslala u Pariz, te "ReadyToWear" proljeće/ljeto 2018, čija je izrada u toku.

Kazala je da će kolekciju za proljeće/ljeto 2018. bh. javnosti predstaviti odmah po završetku Sedmice mode u Parizu.

Nakon niza uspješnih kolekcija, višestrukih nagrada, prvog bh. modnog filma, nekoliko revija širom svijeta, ova modna umjetnica je dobila nesvakidašnju priliku i dokazala da jedna mala država poput BiH može ići u korak sa svjetskom modnom scenom.

U jednom intervjuu prije tri godine Tvico Stambolova je na pitanje gdje bi voljela da bude za 10 godina kazala da bi tada voljela da ima svoj vlastiti salon u Parizu, u samom centru visoke mode. A, ako je suditi prema trenutnim prilikama, možda joj se ovaj san ostvari i prije nego što je očekivala.

Belma TvicoStambol je simbol mode u BiH, filozofija njene marke prepoznatljiva je po nevinosti, mladalačkom duhu i zavodljivosti.

Njene kreacije utjelovljuju vječnu senzibilnost i stari holivudski duh. Njeno nadahnuće pripisuje se slikovitom pejzažu isprepletenom s Mooreovim geometrijskim skulpturama.

Nakon što je istraživala elemente zemlje, Tvico-Stambolova se pomakla na vatru koja izaziva retro glamur.

Kolekcija crvenog tepiha se sastoji od gala toaleta, kombinezona, čipkanih bodija i treschique bomber jakni i sakoa. Savremeni modeli iz kolekcije su kreirani pažljivo, sa mnogo detalja, kako bi izrazili eleganciju i karakter osobe koja ih nosi.

"Mene stvarno zaista najviše ispunjuje rad na haute couture haljinama i vjenčanicama jer je tu zastupljeno i najviše ručnog rada i detalja, što čini da same haljine izgledaju glamuroznije", kazala je TvicoStambolova.

Baš s tom velikom pažnjom usmjerenom na detalje, čini da besprijekorno skrojeni luksuzni materijali dođu još više do izražaja. Jedinstveni dizajn paunske haljine s trakama pera na donjem dijelu  signalizuje besmrtnu gracioznost, a upravo takve kreacije moći će vidjeti i posjetioci Sedmice mode u Parizu.

"Ljepota žene odražava se u njenoj duši, koja prevazilazi vječnost", istakla je jednom prilikom ova dizajnerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije