Ljepota

Blejzer od tvida, upečatljiv modni dodatak

Blejzer od tvida, upečatljiv modni dodatak
Foto: N.N. | Blejzer od tvida, upečatljiv modni dodatak

Mekan na dodir i reljefne površine, tvid je česta asocijacija za ženske kostime koje je prvi put 1924. godine predstavila modna kuća "Chanel", ali, na sreću, ovaj materijal danas više nije rezervisan samo za dizajnerske brendove i duboke džepove, već ga viđamo i u brojnim high street ponudama.

Tvid - klasik ili trend?

Dalo bi se diskutovati o tome da li je tvid prolazni trend ili vječni klasik, koji se u skladu sa cikličkom prirodom modne industrije vratio u mainstream modu. Ono što je sigurno jeste to da ima zaista dugu istoriju i tradiciju - ovu vunenu tkaninu, nazvanu po rijeci Tvid u Škotskoj, tradicionalno je nosila britanska viša klasa, koja je kod tvida naročito cijenila to da se radi o prvoklasnom, kvalitetnom i gotovo nepoderivom materijalu. Danas je tvid prepoznatljiv u nekoliko različitih uzoraka, kao što su pepito ili riblja kost, a za koji god se odlučite ove jeseni, nećete pogriješiti.

Tvid je materijal vrlo efektne teksture, pa se kao takav savršeno uklapa u jesenju i zimsku garderobu. Poznati modni brendovi uparuju ga s mekim pletivom, kašmirom i kožom, a sjajno se slaže i s nježnim materijalima od kojih su izrađene ženstvene bluze.

Blejzeri

Ako želite diskretno prigrliti tvid u svoj ormar, počnite s klasičnim blejzerom. Sakoi koji podsjećaju na one kuće "Chanel" te one koje su naše mame nosile osamdesetih godina prošlog vijeka ponovo su se našli u stilskim kombinacijama i za ovu godinu.

Blejzeri od tvida mogu se stilizovati na razne načine i za bilo koju priliku - za dnevne outfite kombinujte ih uz teksas hlače, bazične majice i omiljene patike, a za večernji outfit idealno će se uklopiti uz mini-haljine i duboke čizme.

 

Naziv i vrste

Tvid je naziv za nekoliko vrsta tkanina koje se proizvode u velikom rasponu boja i prepleta tkanja. Napravljene su od finog češljanog i vučenog vunenog prediva, kojem se pri tkanju u dezen ubacuju raznobojni čvorići na nejednakim površinama tkanja, pa je tvid tkanina koju karakteriše raznolikost boja i dezena. Vunene niti se tkaju u dva ili tri sloja prediva.

Vrsta tvida uglavnom je određena mjestom proizvodnje, od čega zavise i njegove osobine. Neki od tvidova su škotski, velški, čeviot, saksonski, haris, jorkširski, donegal, zapadnoengleski... Postoje brojni prepleti koji se koriste kod tkanja tvida - najpoznatiji su riblja kost, dijamant i karirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije