Ljepota

Crno vino i tamna čokolada podmlađuju

Crno vino i tamna čokolada podmlađuju
Foto: N.N. | Crno vino i tamna čokolada podmlađuju

Istraživači se nadaju da bi njihovo otkriće moglo rezultirati terapijama koje će ljudima pomoći da stare bolje i bez degenerativnih problema sa kojima se susreću tokom starenja.

Spoj koji se nalazi u tamnoj čokoladi i crvenom vinu pomaže u pomlađivanju starosnih ćelija, tvrdi nova studija. Istraživači s Univerziteta Ekseter i Brajton tvrde da su otkrili tajnu za pomlađivanje neaktivnih starosnih ćelija i na taj način pomažu da osoba izgleda mlađe.

Istraživači su primijenili spojeve nazvane reverzatoralni analozi koji su u stvari hemikalije temeljene na supstanci koja se nalazi u crvenom vinu, tamnoj čokoladi, crvenom grožđu i borovnicama. Nekoliko sati nakon tretmana starije stanice su se počele dijeliti i imale su duže telomere koji služe kao kapice na hromozomima koji se skraćuju kako starimo.

Istraživači se nadaju da bi njihovo otkriće moglo rezultirati terapijama koje će ljudima pomoći da stare bolje i bez degenerativnih problema s kojima se susreću tokom starenja. Jedan od razloga zbog kojih postajemo osjetljivi na bolesti se krije u tome da naša tkiva akumuliraju starosne ćelije koje su žive, ali ne rastu ili ne funkcionišu kako bi trebalo.

"Ovo je prvi korak u nastojanju da ljudi tokom životnog vijeka žive normalno i da cijeli život budu zdravi", kazala je Lorna Heris, profesorica molekularne genetike na Univerzitetu u Ekseteru.

Dodaje da istraživanje pokazuje da ćelije mogu biti tretirane kako bi vratile karakteristike mladosti.

Tamna čokolada

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida - snažnih antioksidanasa. Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije. Ako imate kasko polisu za osiguranje vašeg auta, gledajte na antioksidanse upravo na taj način. Samo 40 grama tamne čokolade obezbjeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa.

Crno vino

Žene koje svakodnevno piju vino imaju 42 odsto manje šanse da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju četiri čaše nedjeljno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog crijeva.

Kanadski istraživači su, pak, konstatovali da osobe koje povremeno piju vino imaju 13 odsto manje šanse da obole od dijabetesa. Osteoporoza, od koje često pate starije osobe, može se takođe efikasno preduprijediti redovnim unosom čašice žestokog pića. Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade. Edvards tvrdi da je jedna čaša bijelog vina dovoljna da suzbije sve simptome i smanji za 88 odsto šanse od ponovne prehlade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije