Ljepota

Crvena boja: Nedodirljivi klasik koji nikad ne izlazi iz mode

Crvena boja: Nedodirljivi klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Foto: N.N. | Crvena boja: Nedodirljivi klasik koji nikad ne izlazi iz mode

Crveni komadi atraktivni su u svako godišnje doba, ali posebno oduševljavaju u vrijeme praznika, prvenstveno zbog utiska svečanosti kojim pridonose svakom outfitu.

Crvena haljina je klasik s kojim baš nikad ne možete pogriješiti, crvene štikle odlične su za elegantno unapređenje već toliko puta viđene kombinacije, a crveni blejzer efektan je komad kojim lako možete podići jednostavnu haljinu ili omiljenu kombinaciju s hlačama.

Crvena boja odavno ima posebno mjesto u svijetu mode i pop kulture, a mnogi je smatraju nedodirljivom - bojom koja nikad ne izlazi iz mode i koja, bez obzira na trendove, postiže efekat oduševljenja.

U psihologiji je poznat "efekat crvene haljine", koji objašnjava zašto žena odjevena u crveno privlači pažnju, a dugogodišnja istraživanja su pokazala da je upravo crvena boja ona koju prvu uočavamo, jer je naš mozak tako programiran.

Od prvih Nike patika koje je izbacio Majkl Džordan, preko loga koje koriste brendovi kao što su Coca-Cola, Lego i Netflix, pa sve do Rijanine haljine s dodjele "Grammyja", postoji posebno objašnjenje zašto je crvena boja toliko primamljiva ljudskom oku. Kad je o visokoj modi riječ, na spomen crvene boje mnogi zamišljaju glamurozne haljine kuće "Valentino", kojima je italijanski dizajner decenijama oduševljavao u svojim kolekcijama, ali za proboj crvene boje na pistu zapravo je zaslužan Balenciaga. Slavni španski dizajner početkom prošlog vijeka inspiraciju je pronašao u kardinalima koje su slikali Velaskez i Goja, te je svoje brojne kreacije predstavio u kardinal crvenoj boji, koja i dan-danas ima kultni status.

Bez obzira na to volite li odvažnu bordo ili nježne nijanse ruže, crvena boja je savršena za oživljavanje ormara po hladnom zimskom vremenu.

Crpeći inspiraciju iz lišća koje pada s drveća u jesen i veselja koje dolazi u vrijeme praznika, crvena ne samo da je idealna prelazna boja, već izgleda nevjerovatno na svakom komadu. Od rumenila i ruževa za usne do modnih dodataka i odjevnih predmeta, nošenje crvene boje tokom hladnijih mjeseci u godini može pretvoriti svaki izgled iz dosadnog u sanjiv, privlačan i šik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije