Ljepota

Da li je za mršavljenje bolje vježbati ujutru ili uveče

Da li je za mršavljenje bolje vježbati ujutru ili uveče
Foto: Pexels/Ilustracija | Da li je za mršavljenje bolje vježbati ujutru ili uveče

Ako se pitate da li je za vitku liniju efikasnije vježbati ujutru ili uveče, obavezno pročitajte ovaj tekst.

Mnogi smatraju da je jutro najbolje vrijeme za vježbanje, ali za neke je buđenje ujutru već težak zadatak. 

Drugi takođe ne osjećaju dovoljno energije za efikasan trening ujutru.

S druge strane, ima onih koji jutarnju vježbu smatraju smirujućim, efikasnim i zdravim načinom za početak dana.

U nastavku teksta pročitajte kada je pravo vrijeme za vježbanje i da li postoji vrijeme kada je vježba najefikasnija ako želite da smršate.

Vježbanje ujutru

Istina je da vježbanje ujutru ima mnogo prednosti. Prvo, vježbanje u ranim jutarnjim satima dodaje dodatne sate vašem danu. Takođe, završavate svoj trening prije nego što započne vaš naporan dan. Vježbanje ujutru takođe daje jaku dozu endorfina, manje stresa i smiren um.

Studija objavljena u Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da su žene koje su hodale 45 minuta ujutro bile manje u iskušenju da u toku dana jedu nezdravu hranu. Takođe, pomoglo im je i da budu fizički aktivnije tokom dana.

Osim toga, vježbanje ujutru može da ubrza metabolizam, što znači da ćete nastaviti da sagorjevate kalorije tokom dana. Takođe, otkriveno je da više poboljšava san u poređenju sa vježbanjem uveče ili bilo kada prije spavanja.

Vježbanje uveče 

Sposobnost tijela da radi u svom najboljem izdanju je popodne, izvještava Healthline.

Od 14 do 18 časova tjelesna temperatura je najviša. Kako tjelesna temperatura raste, optimizuje funkciju mišića i snagu, a to znači da je vaše tijelo spremnije za vježbanje u ovom trenutku.

Puls i krvni pritisak su takođe najniži u kasnim popodnevnim i večernjim satima, što smanjuje mogućnost povreda i može poboljšati performanse vježbanja. 

Međutim, nije preporučljivo da trenirate neposredno prije spavanja, jer to može uticati na njegov kvalitet.

Sve u svemu, bez obzira u koje vrijeme vežbate, činjenica je da su prednosti redovnog vježbanja ogromne za vaše opšte zdravlje. Od manjeg stresa do bolje pokretljivosti tijela, kondicije i fleksibilnosti, vježbanje pomaže na mnogo načina. Redovno vežbanje u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom je ključ za mršavljenje i očuvanje zdravlja, prenosi Ženski magazin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije