Ljepota

Da li vas šminka čini starijom?

Da li vas šminka čini starijom?
Foto: N.N. | Da li vas šminka postaruje

Šminka vas može pomladiti, ali isto tako i postarati. Kako biste izbjegli suprotan efekt od željenog obratite pažnju na sljedeće!

Ruž

Ako želite izgledati mlađe nanosite svjetliji ruž dok ćete uz tamniji ruž izgledati starije.

Rumenilo

Za mlađi izgled koristite toplije, svjetlije nijanse rumenila i nanosite ga na gornji dio jagodica. Ako želite izgledati starije koristite kontrastnije boje.

Taman ten

Ako želite izgledati mlađe budite oprezni sa tamnjenjem. Sa tamnjenjem do izražaja dolaze razne mrlje, fleke i nepravilnosti na koži, dok svjetliji ten ostavlja utisak svježine.

Obrve

Guste obrve uvijek ostavljaju mlađi utisak od stanjenih. Stoga, olovku ili sjenilo u ruke i lagano popunite obrve.

Kreme

Kako biste zaštitili svoju kožu koristite isključivo kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Tako ćete smanjiti mogućnost pojave pigmentacijskih mrlja, a i vaš ten će izgledati bolje i zdravije. Ako vam je vrat tamniji za razliku od lica, kupite nešto tamniji puder.

Puder

Svako malo morate provjeriti svoj puder. Kako starite koža postaje manje elastična i više suha. Ako ne želite izgledati starije nego što jeste koristite nježnije tekuće pudere s lakšom teksturom.

Pretjerujete s konturisanjem

Konturisanje lica može popraviti sitne nedostatke, ali odaje utisak starijeg lica. Koža postaje godinama sve tanja, a obrazi mršaviji, a konturisanje dodatno stanjuje lice, pa možete izgledati starije nego što jeste. Umjesto konturisanja odlučite se za isticanje iluminatorom. Iluminator lagano nanesite na T-zonu, te dodatno od korijena nosa prema jagodicama.

Učvršćujete šminku puderom u prahu ili kamenu

Taj se savjet koristio decenijama i teško se odviknuti od te navike, ali sad  postoje sprejevi za fiksiranje šminke koji će pomoći da vaša šminka traje duže, a neće vam naglasiti bore.

Koristite crnu olovku za donje kapke

Ovo je odlično funkcionisalo dok ste bili mlađi jer je vizuelno povećavalo oči, međutim kako starite donji kapci jednako kao i gornji postaju spušteni, pa crna olovka ako je stavite na rub donjih kapaka može dodatno “povući” lice prema dolje. Radije koristite bronzane ili neke metalik boje. Npr. metalik modru.

(ljepota.covermagazin.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije