Ljepota

Dermatolog savjetuje kako da se njegujete zimi

Dermatolog savjetuje kako da se njegujete zimi
Foto: Pixabay | Dermatolog savjetuje kako da se njegujete zimi

Da biste se zaštitili od promrzlina, otoka i neprijatnog crvenila, hranite se zdravo i koristite hranljive kreme koje štite od isušivanja.

Napolju je počelo da štipa, obrazi su vam crveni, koža vas svrbi, a usne su ispucale. Nije to čudno na niskim temperaturama. Kad je napolju hladno, a na radnom mjestu se grijete uz pomoć klima-uređaja, neminovno je da vam se koža brže suši. Osjećate da vam se lice zateže, a pošto pecka i svrbi, očekujte da će početi i da se peruta. Kako da brinete o koži i zaštite se od promrzlina savjetuje dr Sandra Vekić.

"Najozbiljnije promene izazvane hladnoćom su promrzline, a praćene su otokom, izraženim crvenilom kože i svrabom. Promene se često javljaju i na usnama, kapcima, ali i na koži celog tela. Dečja koža je posebno osetljiva, pa bi roditelji trebalo da ih mažu hranljivim kremama koje štite od isušivanja i dejstva niskih temperatura. Veoma je važno da deca nipošto ne izlaze bez kape, šala i rukavica, da bi dobro zaštitili kožu od hladnoće" kaže dermatolog Sandra Vekić.

Posebna njega

Ona napominje da je svakom tipu kože potrebna posebna njega.

"Suva koža zahtjeva kreme koje su bogatije teksture i emolijensa, koje sprečavaju dalji gubitak vode i obnavljaju masni zaštitni sloj kože. Oni ujedno smanjuju subjektivni osjećaj zategnutosti i suvoće kože, kao i osjećaj svraba, ukoliko postoji. Usne zahtjevaju stalno nanošenje specijalnih stikova s lipidima, koji sprečavaju isušivanje", ističe dermatolog.

Krema nikad dosta

Za masnu kožu koristite hidrantne kreme, a trebalo bi da umjereno koristite ostala sredstava za kožu.

"Treba smanjiti agresivna sredstva za čišćenje kože kao što su alkoholni losioni, pilinzi i druga abrazivna sredstva. Savetuje se upotreba sredstava za pranje bez sapuna ili blagih sapuna, kao i minelarne vode. Izbegavajte često i dugo izlaganje vrućoj vodi i kupkama", predlaže dr Vekić, prenosi Informer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije