Ljepota

Deset razloga za masku od paradajza

Deset razloga za masku od paradajza
Foto: Ilustracija | Deset razloga za masku od paradajza

Paradajz sadrži visok nivo likopena, moćnog antioksidanta koji ima sjajne benefite za kožu.

Likopen štiti kožu od ultraljubičastog (UV) zračenja, što usporava starenje kože i štiti od raka kože. 

Donosimo deset dobrih razloga za masku od paradajza.

1. Pomaže kod akni

Paradajz sadrži salicilnu kiselinu, koja je efikasna u tretiranju akni, jer pomaže da se one isuše. Pomaže u apsorpciji suvišne masnoće koju koža luči, pomažući tako da se akne umanje. Paradajz ima prirodno svojstvo koje može pomoći da se posvijetle ožiljci od akni.

Izgnječite zreli paradajz i razmažite pulpu na pogođeno područje. Ostavite je na koži 20 do 30 minuta, i zatim je isperite mlakom vodom. Ponovite dva do tri puta devno. 

Takođe možete da pomiješate i jednake količine soka od paradajza i soka od krastavca. Umočite komadić vate ili tufer u ovu mješavinu i nanesite je na kožu. Pustite da se osuši, i onda isperite mlakom vodom. Ponovite dva puta dnevno. Ovo naročito može da posvijetli ožiljke od akni.

2. Smanjuje raširene pore

Stavite u posudu supenu kašiku soka od paradajza i dodajte nekoliko kapi svježeg limunovog soka. Očistite lice vodom i potom vatenim tuferom izdašno nanesite ovu smjesu na lice tamo gdje imate raširene pore.

Ostavite 15 minuta, isperite hladnom vodom i onda istapkajte kožu čistim mekim peškirom. Ponovite ovo dvaput nedjeljno.

3. Kontroliše lučenje masnoće

Presjecite paradajz na pola i protrljajte lice ovim polovinama. Pustite da sok ostane na vašoj koži bar 15 minuta. Isperite ga hladnom vodom, potom osušite lice tapkajući mekim peškirom. Uradite to jednom dnevno.

Možete da pomiješate sok od dva paradajza sa tri supene kašike soka od krastavca. Nanesite mješavinu na lice kružnim pokretima. Sačekajte 10 minuta, potom isperite hladnom vodom. Ponavljajte jednom dnevno prije spavanja.

4. Nakon sunčanja

Paradajz može da bude koristan i kad pocrnite ili izgorite od sunca.

Stavite u blender dva velika paradajza i pola šolje jogurta, i sameljite dok se ne stvori fina pasta. Nanesite pastu na izgorjelu površinu. Ostavite 10-15 minuta, potom isperite hladnom vodom. Ponavljajte jednom dnevno.

Druga opcija je da stavite dvije supene kašike soka od paradajza i 4 supene kašike surutke. Nanesite na kožu i isperite poslije pola sata. Ponavljajte jednom dnevno.

5. Briše fleke

Stavite dvije kašičice pulpe od paradajza i po jednu kašičicu ovsene kaše i jogurta. Nježno utrljajte na pogođena područja i ostavite 20 minuta.

Isperite hladnom vodom. Ponovite jednom ili dva puta nedeljno.

6.Posvjetljuje kožu

Paradajz se smatra prirodnim izbjeljivačem, i pomaže kod posvjetljavanja kože.

Napravite masku za lice sa tri kašičice soka od paradajza, jednom kašikom soka od limuna i dvije pavlake. Nanesite masku na lice i vrat.

Ostavite 15 minuta, isperite hladnom vodom. Ovu masku nanosite dva puta nedjeljno.

Možete i da sastavite dvije kašike soka od paradajza i dvije kašike meda. Nanesite mješavinu na lice. Ostavite deset minuta i isperite hladnom vodom. Koristite svaki ili svaki drugi dan.

7. Uklanja mrtve ćelije kože

Presecite svjež paradajz na pola. Pospite jednu polovinu šećerom u prahu i istrljajte kožu njime kružnim pokretima.

8. Usporava starenje kože

Pulpu jednog paradajza i jednog zrelog avokada sameljite u glatku pastu. Nanesite na lice i ostavite 20-30 minuta. Isperite toplom vodom i osušite lice tapkajući ga nježno mekim peškirom. Ovu masku možete da koristite jednom nedjeljno.

A da biste hranili kožu iznutra, pijte čašu soka od paradajza dnevno.

9. Pomaže kod masne kose

Nakon pranja kose, nanesite na kožu glave svjež sok od paradajza. Ostavite deset minuta, potom isperite hladnom vodom. Primenjujte jednom ili dva puta nedjeljno. Ovaj tretman efikasan je i za kontrolu peruti.

10. Čini kosu zdravijom

Sameljite dva paradajza, jednu kašiku ekstra djevičanskog maslinovog ulja i dvije kašike gela od aloe vere u glatku smjesu. Nanesite na kožu glave.

Stavite odmah kapicu za plivanje ili umotajte kosu u plastičnu kesu, ostavite je pola sata, i operite kosu kao i obično. Ovu masku možete koristiti jednom nedjeljno.

Takođe, možete i da sastavite pastu od jednog paradajza sa dvije kašike ricinusovog ulja. Nanesite na kožu glave, ostavite 30-45 minuta, i potom operite kosu blagim šamponom. Koristite tretman jednom nedjeljno.

 

(Magično bilje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije