Ljepota

Detoks za blistavu kosu i kožu

Detoks za blistavu kosu i kožu
Foto: N.N. | Detoks za blistavu kosu i kožu

Zdravlje kose i kože ogledalo je zdravlja cijelog tijela. Suva koža, bore, tamni podočnjaci, akne te beživotna, krhka, oštećena kosa često su znak da je prehrana siromašna hranjivim tvarima.

Zelena i crvena glina, soda bikarbona, maslinovo i avokadovo ulje, morska so i eterična ulja, neki su od djelotvornih sastojaka malog, ali efikasnog kućnog detoks programa. Detoks maska od zelene gline i piling za tijelo od morske soli pomoći će koži da se razbudi iz zimskog sna, a kosa će zablistati u punom sjaju nakon četvorosedmičnog pranja crvenom glinom.

Domaći piling za tijelo

Za domaći piling za tijelo od morske soli i zelene gline potrebno vam je 50 g sitne morske soli, kašika zelene gline, tri kašike avokadovog ili suncokretovog ulja, pet kapi eteričnog ulja čempresa ili ruzmarina i 10 kapi eteričnog ulja grejpa. Drvenom ili keramičkom kašikom pomiješajte sve sastojke i time ispilingujte tijelo jednom sedmično. Piling će ukloniti mrtve ćelije i nečistoće s površine kože te će pospješiti stvaranje novih stanica i proces obnavljanja kože nakon kojeg će ona biti baršunasta i meka.

Pranje kose crvenom glinom

Pokušajte tokom mjesec dana izbaciti klasične šampone za pranje kose te kosu perite pastom od eteričnih ulja i crvene gline. Pomiješajte 50 g crvene (ili smeđe) gline s destilovanom vodom tako da dobijete gustu pastu. Dodajte joj kapi do dvije eteričnog ulja limuna. Pastom, baš kao šamponom, istrljajte kosu i vlasište te potom nekoliko puta dobro isperite.

Anticelulitno ulje

Sto ml avokadovog, biljnog ulja pomiješajte s 20 g praha centelle. Spremite mješavinu u staklenu teglu i dobro zatvorite te ostavite da se sjedini dvije sedmice. Nakon toga procijedite ulje od taloga te ga upotrebljavajte za tretiranje celulita i strija. Saveznici u borbi protiv celulita su i biber, đumbir, cimet te druga začinska ulja koja snažno pospješuju metabolizam i oslobađanje masnoća.

Ne zaboravite na detoksikaciju uma

Prilikom programa detoksikacije ne zaboravite očistiti i um. Šetnje prirodom, druženje s osobama koje volite, kućni ljubimci, pospremanje nereda, sve će vas to napuniti novom, svježom energijom. Ljepota dolazi i iznutra, stoga, osim preparatima izvana, kosu i kožu treba njegovati i zdravom prehranom obogaćenom detoks namirnicama.

Celer i banane brišu podočnjake

Celer je vrlo moćna detoks namirnica koja pospješuje zdravlje kože, uravnotežuje nivo kalijuma i natrijuma te pridonosi izbacivanju viška tjelesne tečnosti, što pomaže da se smanji natečenost u cijelom tijelu, a posebno podbulost osjetljivog područja oko očiju. U borbi protiv podočnjaka pomažu i banane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije