Ljepota

Pratite nas na Google news

Dizajner Milan Senić za "Nezavisne": Autentičnost nema cijenu

Dizajner Milan Senić za "Nezavisne": Autentičnost nema cijenu
Foto: Armin Colo | Dizajner Milan Senić za "Nezavisne": Autentičnost nema cijenu
Nevena Vržina

Milan Senić je prepoznatljivo dizajnersko ime bh. mode. Godinama gradi svoj put inovativnim i zanimljivim kreacijama, a iste su mu otvarale vrata brojnih festivala i sedmica mode. Ono što je karakteristično za njegov rad jeste da je od prve kolekcije do posljednje, predstavljene prije nekoliko dana, ostao dosljedan sebi.

"Thoughts" je naziv kolekcije za proljeće 2020, u kojoj dominantno mjesto zauzimaju novi modeli košulja, upotpunjeni sa suknjama i hlačama. Novitet u radu su mantili, koji se mogu nositi kao haljine. Za snimanje, uloga modela pripala je Sarah Čerkez, a sjajne efekte zabilježio je fotograf Armin Čolo.

Za make-up je bila zadužena Ivana Brdar. Senić u intervjuu za "Nezavisne" kaže da dizajnira po svom ličnom osjećaju i da mu je bitno da odjeća koju kreira ima upotrebnu vrijednost.

NN: Predstavili ste novu kolekciju za proljeće 2020. Kada se pogleda u globalu, jasno je da su boje ono po čemu se odmah izdvaja. Da li ste se u nastajanju iste vodili trenutnim svjetskim trendovima ili ste ipak inspiraciju tražili negdje drugdje?

SENIĆ: Dizajniram po svom ličnom osjećaju i inspiraciji. Dešavanja na svjetskoj sceni pratim, ali ono što je izdiktirani trend me ne zanima kao dizajnera. Izbor boja u ovoj kolekciji svakako predstavlja faktor iznenađenja. Moda i dizajn su oblasti podložne stalnim i brzim promjenama, tako da je poželjno publici ponuditi neke nove vizije svog rada. Na našoj modnoj sceni pojavilo se dosta brendova koji slijede minimalističku crno-bijelo estetiku. Kako u ličnom tako i profesionalnom smislu, trudim se ne biti dio trendova koje svi slijede, a jedan dio mene je želio da pokaže publici da se u dizajnerskom smislu ne plašim boja i da uživam radeći s njima.

NN: Koristili ste pamuk te elastin i viskozu, koliko Vam je bitan materijal pri samoj izradi kolekcije i koliko Vam je bitno da odjeća koju kreirate bude nosiva i pritom udobna?

SENIĆ: Od početka bavljenja modnim dizajnom fokusiran sam na odjeću koja ima upotrebnu vrijednost. Trenutni životni tempo svima nam nalaže da praktično razmišljamo čak i kada je odijevanje u pitanju. Privatno sam ekološki orijentisana osoba, tako da se koncepti koje slijedim reflektuju na ono što radim. Izbor pamuka i viskoze u kombinaciji sa elastinom sasvim je logičan, jer nudi udobnost nošenja, kao i praktični način održavanja.

NN: I kroz ovu kolekciju vidljiv je Vaš pečat, dakle, geomtrijske forme. Koliko Vam je uvijek bitno zadržati ono što Milan Senić jeste?

SENIĆ: Mislim da je to svrha i suština bavljenja modnim dizajnom. Autentičnost nema alternativu. Nadam se da svakim novim projektom/kolekcijom u kreativnom i dizajnerskom smislu idem naprijed i potvrđujem povjerenje i simpatije publike.

NN: Koliko ste uopšte zadovoljni mogućnošću da svoje kreacije predstavite i prodate na tržištu. Da li je taj put za Vas sada već utaban u našoj zemlji?

SENIĆ: Pozicija nezavisnog dizajnera nikom i nigdje nije lagana. Činjenica da ovaj posao radim u BiH ili negdje drugdje, ne mijenja puno stvari. Ako prostor svog djelovanja nemamo, onda treba uraditi sve da ga stvorimo. Dizajn i umjetnost su univerzalni jezik koji ne poznaje ograničenja. Lična odgovornost, angažovanost, predani rad, upornost i trud uvijek i svugdje moraju biti prepoznati. Benefite od dobro urađenih prijašnjih projekata osjećam i danas, ali ne dopuštam sebi da živim na staroj slavi. Moda uvijek ide naprijed.

NN: Na kraju, kome je namijenjena Vaša nova kolekcija?

SENIĆ: Svim ženama koje u stilskom i vizuelnom smislu mogu da vide sebe u odjeći koju dizajniram. Novi klijenti se pozitivno iznenade, jer imaju predrasudu da su neobičniji komadi odjeće rezervisani samo za mršave i visoke, što nije istina. Uz pravilnu intervenciju dizajnera/stliste svaka osoba može dobiti svoju najbolju verziju sebe u vizuelnom smislu. Svi komadi iz nove "Thoughts" kolekcije, kao i oni iz prethodnih, mogu se naručiti u custom made opciji, kao i prilagoditi potrebama klijenata.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije