Ljepota

Dobar sat zamjenjuje svaki nakit

Dobar sat zamjenjuje svaki nakit
Foto: Ilustracija | Dobar sat zamjenjuje svaki nakit

Bez obzira na to što mobilni telefoni pokazuju tačno vrijeme, sat na ruci nikad neće otići u istoriju. Ako još niste kupili jedan za sebe ili nekome na poklon, ako možda želite da dopunite svoju kolekciju, prvo pročitajte ove savjete.

Ručni sat je evoluirao od sprave za precizno mjerenje vremena, preko statusnog simbola, modnog dodatka, do gedžeta koji "čini čuda". Na osnovu tih uloga smo satove i birali: da su skupi i da nas nikad ne iznevjere, da su moderni i da ih nosimo kao nakit, da su za zimu ili ljeto, da su poslovni ili sportski.

Svrha

Osnovni kriterijum prilikom kupovine sata je svrha. Da li želite dobru investiciju, odnosno sat koji ćete godinama nositi, ili da samo već postojećoj kolekciji dodate neki novi model?

Treba da znate da postoje satovi koji će vremenom samo dobijati na vrijednosti, jer spadaju u časovnike koji su traženi među kolekcionarima, ali i oni čija vrijednost nikad neće rasti jer su moderni i prolazni. Interesantno je i to da se u novoj tehnološkoj eri u svijetu satova nije mnogo toga promijenilo. Naime, stare telefone mijenjamo novim i ne vraćamo se starim modelima. Sa satovima je drugačije.

Sve i da ste nabavili najnoviji Smart Watch Connected, sigurno nećete baciti svoj TAG Heuer Carrera, koji ste prije nekoliko godina dobili za godišnjicu braka, na primjer, jer satovi poput tog nikad ne izlaze iz mode. On jednostavno čeka vrijeme i svoju novu priliku.

Kada birate sat za sebe vodite računa i o tome da se uklopi uz vaš stil života, odijevanja, čime se bavite i kako provodite slobodno vrijeme. Na primer, ako je vaša garderoba pretežno u neutralnim bojama i minimalističkom stilu, onda bi i vaš sat na ruci trebalo da bude takav. Mada, sat u jarkoj boji može da razbije monotoniju vašeg cjelokupnog izgleda. Ukoliko volite boje, i vaš ormar je kao duga, onda birajte sat u mirnijim tonovima.

Kombinovanje

Takođe, morate obratiti pažnju i na to kakav nakit nosite. Ukoliko volite srebro, trudite se da narukvica sata bude srebrna. Ako volite zlato, sat koji ima čeličnu zlatnu narukvicu biće odličan izbor, dok dame koje kombinuju ova dva plemenita metala danas mogu odabrati sat koji ima kombinaciju srebra i zlata.

Veličina

Ako ćete sat nositi na plaži, onda mora biti od materijala koji je otporan na vodu.

A ono što je najvažnije - probajte sat prije kupovine. Iznenadićete se kako sat nekad izgleda potpuno drugačije na vašem zglobu! Tako ćete procijeniti da li je previše velik za vaš zglob ili je možda premalen. Ne žurite u impulsivnu kupovinu. Neka vaša odluka prenoći. Sat koji kupite će biti s vama svakodnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije