Ljepota

Banana za doručak za manji stomak

Banana za doručak za manji stomak
Foto: Pixabay | Doručkujete bananu ako hoćete da smanjite stomak

Svi znamo kako je kad je stomak natečen. Može biti zaista neprijatno započeti dan s tim osjećajem naduvenosti, a pantalone jedva zakopčavamo. Dobra vijest je da je doručak odlična prilika da u svoju ishranu uključite sastojak koji može pomoći u smanjenju nadimanja.

Ispostavilo se da bi vam banane mogle pomoći da se osjećate bolje ujutru. Nutricionisti objašnjavaju zašto se to dešava.

Prvo, stručnjaci kažu da su banane voće sa niskim sadržajem FODMAP-a (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi, polioli). To znači da je manje vjerovatno da će vam uznemiriti stomak ako je osjetljiv. Takođe, banane imaju puno vlakana, što je dobro za varenje. Vlakna pomažu varenju i sprečavaju zatvor. Konzumiranje banana takođe može učiniti da se osjećate sito, tako da je manje vjerovatno da ćete jesti previše kasnije tokom dana.

Još jedna sjajna stvar u vezi sa bananama je to što mogu pomoći u sprečavanju i smanjenju nadimanja jer su pune kalijuma. Stručnjaci kažu da kalijum pomaže u kontroli nivoa natrijuma u tijelu, što može smanjiti zadržavanje vode i nadimanje. I to nije sve – banane takođe imaju važne hranljive sastojke poput vitamina B6 koji podržavaju opšte zdravlje probave.

Ukratko, konzumiranje banane ujutru može biti dobro za vašu probavu i može vam olakšati naduvenost stomaka. Možete ih ubaciti i u ovsenu kašu. Tako ćete unijeti u organizam obrok koji će vaša crijeva cijeniti.

Ipak, nemojte jesti previše banana – možda je najbolje samo jednu ili dvije dnevno. Ako jedete previše, možete dobiti na težini jer ovo voće sadrži ugljene hidrate i šećer, prenosi "Zadovoljna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije