Ljepota

Elegantan i praktičan: Baloner, bezvremeni modni klasik stvoren za jesen

Elegantan i praktičan: Baloner, bezvremeni modni klasik stvoren za jesen
Foto: N.N. | Elegantan i praktičan: Baloner, bezvremeni modni klasik stvoren za jesen

Pred nama je jesen, a to u modnom svijetu znači povratak šarmantnih balonera u raznim izdanjima.

Nema kaputa, jakne ili sakoa koji u periodu između dva godišnja doba, trenutno ljeta i jeseni, kada je vrijeme promjenljivo, može zamijeniti klasični baloner, elegantan i praktičan komad garderobe koji decenijama ne silazi sa liste modno najpoželjnijih odjevnih predmeta.

Naime, baloner je odavno jedan od omiljenih jesenjih odjevnih predmeta, pa tako izuzetak neće biti ni nadolazeća sezona. S obzirom na to da su omiljeni brendovi već predstavili jesenje modne priče, divnih balonera ne nedostaje.

Ovo je odjevni komad koji možete kombinovati na brojne načine, a pripadnice nježnijeg pola najviše ga nose u dnevnim varijantama i to u kombinaciji s farmerkama i jednostavnom košuljom. Isto tako, nisu isključene ni kombinacije koje uključuju modele sukanja ili haljina.

Što se tiče boja, baloneri najčešće dolaze u prepoznatljivom neutralnom koloritu, ali to ne mora biti pravilo. Naime, balonere sada možete pronaći i u nešto vibrantnijim tonovima, pa volite li se poigravati modom, s takvim odabirom sigurno nećete pogriješiti.

Istorijat

Baloner kao odjevni komad nije se prvenstveno pojavio u modnom svijetu - potreba za praktičnim kaputom bila je uslovljena surovim vremenskim prilikama. Kako bi se britanski vojnici utoplili u rovovima u vrijeme Prvog svjetskog rata, dizajnirana je posebna vrsta odjevnog predmeta - baloner.

Izvorno je baloner bio namijenjen samo za pješadiju, ali uskoro su ga počeli nositi i avijatičari. Nakon rata, baloner je prvo postao popularan među radnicima - dozvoljavao je ugledniji i dostojanstveniji izgled. Zatim je neprimjetno pokorio i žensku garderobu.

A baloneri i moda su postali nerazdvojni početkom 20. vijeka. Zahvaljujući mašti najvećih dizajnerskih imena, postajali su maksimalno dugački i ultrakratki, bili dizajnirani s mnogo detalja i kreirani u svim bojama, od različitih materijala.

Još jedna sfera bila je u neraskidivoj vezi sa balonerima - filmska. Počevši od crno-bijelih filmova tridesetih godina prošlog vijeka, a završavajući savremenim blokbasterima, glavni junaci su oduvijek nosili elegantne balonere - Odi Hepbern i Džordž Pepard u ostvarenju "Doručak kod Tifanija", Hemfri Bogart u "Kazablanki", Meril Strip u "Kramer protiv Kramera" ili Sofija Loren u "Ključu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije