Ljepota

Elegantan i praktičan komad: Baloner, odjevni šarmer prelaznog perioda

Elegantan i praktičan komad: Baloner, odjevni šarmer prelaznog perioda
Foto: N.N. | Elegantan i praktičan komad: Baloner, odjevni šarmer prelaznog perioda

Jesen je stigla, a to u modnom svijetu znači povratak šarmantnih balonera u raznim izdanjima.

Nema kaputa, jakne ili sakoa koji u periodu između dva godišnja doba, kada je vrijeme promjenljivo, može zamijeniti klasični baloner, elegantan i praktičan komad garderobe koji decenijama ne silazi sa liste modno najpoželjnijih odjevnih predmeta.

Ovaj komad je klasik ormara svake dame, a odlično se snalazi u ležernim, poslovnim, kao i u večernjim kombinacijama.

Ono što ga čini vječnim miljenikom u periodu promjenjivih vremenskih prilika jeste svestrana mogućnost za kombinovanje sa zimskim artiklima - moglo bi se reći da se radi o statement odjevnom predmetu koji osvaja žene širom svijeta svojom formom.

Što se tiče boja, baloneri najčešće dolaze u prepoznatljivom neutralnom koloritu, ali to ne mora biti pravilo. Naime, balonere sada možete pronaći i u nešto vibrantnijim tonovima pa volite li se poigravati modom, s takvim odabirom sigurno nećete pogriješiti.

Istorijat

Baloner se kao odjevni komad nije prvenstveno pojavio u modnom svijetu - potreba za praktičnim kaputom bila je uslovljena surovim vremenskim prilikama. Kako bi se britanski vojnici utoplili u rovovima u vrijeme Prvog svjetskog rata dizajnirana je posebna vrsta odjevnog predmeta - baloner.

Izvorno je on bio namijenjen samo za pješadiju, ali uskoro su ga počeli nositi i avijatičari. Nakon rata baloner je prvo postao popularan među radnicima - dozvoljavao je ugledniji i dostojanstveniji izgled. Zatim je neprimjetno pokorio i žensku garderobu.

Baloneri i moda su postali nerazdvojni početkom 20. vijeka. Zahvaljujući mašti najvećih dizajnerskih imena, postajali su maksimalno dugački i ultrakratki, bili dizajnirani s mnogo detalja i kreirani u svim bojama, od različitih materijala.

Još jedna sfera bila je u neraskidivoj vezi sa balonerima - filmska. Počevši od crno-bijelih filmova tridesetih godina prošlog vijeka, a završavajući savremenim blokbasterima, glavni junaci su oduvijek nosili elegantne balonere: Odri Hepbern i Džordž Pepard u ostvarenju "Doručak kod Tifanija", Hemfri Bogart u "Kazablanki", Meril Strip u "Krameru protiv Kramera" ili Sofija Loren u "Ključu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije