Ljepota

Gingham, klasik među modnim uzorcima

Gingham, klasik među modnim uzorcima
Foto: N.N. | Gingham, klasik među modnim uzorcima
N.N.

Satkan od kombinacije bijelih i obojenih pruga koje se sijeku pod pravim uglom i tvore istovremeno geometrijski pravilan i dinamičan karirani uzorak, gingham je kroz decenije zadržao svoje mjesto unutar bezvremenih trendova i osigurao status obožavanog klasika.

U prepoznatljivom crno-bijelom izdanju, ali i u novim kombinacijama kvadratnih polja, gingham uzorak u obliku hlača, blejzera, kaputa, košulje, suknje ili haljine dame će ove jeseni nositi u šetnju, večernje izlaske, ali i na poslovne sastanke. Kombinacije je moguće naglasiti dodacima u neutralnim nijansama, a ovaj uzorak je pobrao simpatije mnogih dama jer se vrlo lagano stilizuje uz patike, ali i čizme s visokom potpeticom.

Iako danas nije posve jasno odakle dolazi ime ovog uzorka, pretpostavlja se da se platno takvog izgleda prvi put počelo proizvoditi u Francuskoj, u gradiću Genganu, pa je gingham po njemu i dobio ime.

Ubrzo se iz Francuske proizvodnja preselila širom Evrope, a ovaj je karakterističan karirani uzorak postao omiljen u Engleskoj, koja je postala i njegov najveći proizvođač. Sredinom 18. vijeka Mančester je imao na desetine tvornica i krojačnica koje su proizvodile tkaninu gingham uzorka kao i haljine napravljene od nje. Danas je najprepoznatljiviji gingham dezen onaj u crno-bijeloj boji, ali prije nekoliko vijekova je zapravo bio najpopularniji onaj plavo-bijeli.

A pogled na pravilno raspoređene kockice unutar kariranog gingham uzorka u mnogima će, osim sjećanja na gingham stvari koje su se nekad nalazile unutar ormara naših baka i majki, probuditi sjećanje na filmove u kojima je ovaj vizualno istovremeno jednostavan za kombinovanje i fotogeničan uzorak poprimio različite uloge i krasio najrazličitije komade. Dok će mnogi prvo pomisliti na klasičnu filmsku piknik scenu koju nezaobilazno krase gingham deka i pletena korpa s gingham krpom, "Čarobnjak iz Oza" filmski je klasik u kojem je gingham u bijeloj i plavoj boji dio ikoničnog kostima Džudi Garland u ulozi Doroti.

Nakon "Čarobnjaka iz Oza", vester filmovi gingham su pretvorili u nezaobilazni uzorak unutar gotovo svake garderobe u obliku klasične gingham košulje, koja je osim u vsternu, veliku popularnost doživjela i unutar ulične mode. Pedesete i šezdesete za ovaj su klasik donijele veliki preokret. Nakon jednostavnosti i klasičnog amaricana stila, gingham je krasio ženstvene siluete raskošnih suknji i haljina, koje su prizivale duh Francuske rivijere. Novo ruho gingham uzorka savršeno je nosila najpoznatija djevojka francuske kinematografije Brižit Bardo, čiji je kostim iz filma "Voulez-vous danser avec moi?" jedan od prepoznatljivih klasika upisanih u istoriji filmske kostimografije i mode uopšteno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije