Ljepota

Grudnjak koji detektuje ćelije raka

Grudnjak koji detektuje ćelije raka
Grudnjak koji detektuje ćelije raka

Moda svakim danom pomjera granice, a tehnologija napreduje velikom brzinom. I taman kada dođemo do stadijuma da pomislimo kako ne postoji više ništa što bi mogli izumjeti neko nas razuvjeri.

Dokaz tome je novi izum vrijednog i inovativnog meksičkog tinejdžera Juliana Riosa Kantua, koji je, zajedno sa svojim timom, osmislio prototip grudnjaka koji detektuje ćelije raka dojke i to u vrlo ranom stadijumu razvoja bolesti.

Grudnjak imena EVA čini čak 200 biosenzora koji bilježe temperaturu, oblik i težinu grudi, a ovaj genijalan izum, koji bi mogao promijeniti živote brojnih žena širom svijeta, mladom je Meksikancu već osigurao nagradu "Global Student Entrepreneur Awards" u Frankfurtu te 20.000 dolara podrške za razvoj izuma. Revolucionarni je grudnjak nastao kao Julianov odgovor na borbu njegove majke s ovom zloćudnom bolešću, a od koje, prema nekim statistikama, oboli čak jedna od osam žena, što ovu bolest svrstava među najčešće ženske bolesti današnjice.

"Grudnjak je potrebno nositi najmanje jedan sat sedmično, a funkcioniše po principu mjerenja povišene temperature koja nastaje na mjestu malformacije odnosno tumora, koji zbog većeg protoka krv podiže temperaturu zahvaćenog tkiva", objasnio je mladi genijalac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije