Ljepota

I šminka ima rok trajanja

I šminka ima rok trajanja
Foto: Ilustracija | I šminka ima rok trajanja

Uz to kako se pravilno i lijepo našminkati te šminkom istaknuti ono najbolje na licu, svaka žena koja se šminka treba voditi računa i o jednoj važnoj stvari - roku trajanja make up artikala koje koristi.

Želje su svakako da make up traje dugi niz godina s obzirom na cijenu proizvoda za uljepšavanje, ali činjenica je da se šminka vremenom kvari. Maskara, puder, sjaj za usne, sjenke za oči, artikli su koji se nalaze u toaletnim torbicama žena - ali tamo znaju ostati predugo - nakon što im istekne rok trajanja.

Koristite li šminku kojoj je istekao rok trajanja ne samo da ona neće biti dovoljno efikasna, već njome možete i oštetiti kožu. Korištenje make upa kojem je istekao rok trajanja jedna je od najčešćih grešaka koju čine žene koje se šminkaju, a kako bi se to promijenilo, važno je znati koliki je rok trajanja pojedinih proizvoda za uljepšavanje. 

KAKO ZNATI DA ŠMINKA VIŠE NIJE UPOTREBLJIVA

Ako primijetite bilo kakve promjene na proizvodima za uljepšavanja, vrijeme je da ih bacite. Olovke za oči će se isušiti, isto kao i maskara u kojoj će se pojaviti i grudvice, a puderi i sjenila u kamenu dobiti masnjikav i sjajan sloj po površini, tečni puderi i kremasti proizvodi će se raslojiti.

Svaki proizvođač stavlja na ambalažu rok trajanja, ali i za to postoje dva različita simbola. Jedan se odnosi na rok trajanja nakon otvaranja i obično je predstavljen crtežom ambalaže s otvorenim poklopcem i brojem mjeseci (6-12 mjeseci), a drugi se odnosi na neotvoren proizvod i obično iznosi oko 30 mjeseci od datuma izrade i predstavljen je simbolom pješčanog sata.

KAKO DA MAKE UP DUŽE TRAJE

  • Držite proizvode za uljepšavanje lica dalje od sunčeve svjetlosti, na hladnom i suvom mjestu. Sunce i toplina ubrzavaju propadanje kozmetike, a toplota je pogodna za razvoj bakterija. 
  • Šminku nemojte držati u kupatilu - jeste zgodno, ali nije preporučljivo. Lice uljepšavajte u kupatilu, ali onda make up premjestite na drugo mjesto, jer su  vlaga i toplota idealni za razmnožavanje bakterija i gljivica.
  • Potrebno je da redovno čistite sve aplikatore za nanošenje šminke. Preporuka je da ih temeljno čistite nakon svakog šminkanja, ali svjesni smo da u svakodnevnom životu to i nije izvodivo. Idealno bi bilo da ih perete poslije svakog drugog korištenja, a jednom sedmično je apsolutni minimum, te sve četkice i spužve perite blagim deterdžentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije