Ljepota

Ishrana za zdravu kosu

Ishrana za zdravu kosu
Ishrana za zdravu kosu

Ako želimo da imamo zdravu, sjajnu i bujnu kosu, osim šampona i balzama, neophodno je da ishranom unosimo dovoljnu količinu vitamina. Ono što često zaboravljamo je da se kosa prvenstveno njeguje iznutra, a ne spolja. Ako se ne hranite pravilno, ne postoji taj Kerastase proizvod koji će vas spasiti.

Ovo su namirnice koje će vašoj kosi obezbijediti svu potrebnu njegu:

Losos

Losos je veoma bogat je omega-3 masnim kiselinama, sadrži visoko kvalitetne proteine, kao i vitamin B-12 i gvoždje. Za zdraviju strukturu kože glave neophodne su omega-3 masne kiseline a njihov nedostatak dovodi do suvoće kože temena kao i kose. Ukoliko nema lososa, dovoljne su i jedna do dvije kašike mljevenog lanenog sjemena za nadoknadu omega-3 masnih kiselina.

Tamno zeleno povrće

Povrće kao špinat, brokoli i blitva odličan su izvor vitamina A i C, koji su neophodni za produkciju sebuma. Tamno zeleno povrće takođe je izvor kalcijuma i gvožđa.

Jaja

Jaja su najbolji izvor proteina, koji su neophodni za zdravu kosu. Ona takođe sadrže biotin i vitamin B-12 koji su važne hranljive materije za kvalitet kože.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su važan izvor cinka, gvožđa i vitamina B.

Ostrige

Ostrige su poznate po svom afrodizijačkom dejstvu ali takođe imaju uticaja na zdravlje i kvalitet kose. Sadrže visoke koncentracije cinka koji je moćan antioksidans. Ako u svojoj ishrani nemate ostriga, cink ćete takodje dobiti iz integralnih žitarica, koštunjavog voća, govedine ili jagnjetine.

Šargarepa

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, koji je od suštinskog značaja za zdravu i sjajnu kosu. Savjetuje se svakodnevno konzumiranje šargarepe, naročito u presnom obliku ili u obliku salate.

Mliječni prozvodi niske masnoće

Mliječni proizvodi niske masnoće kao sto su obrano mlijeko i jogurt izvori su kalcijuma koji je takođe važan mineral za rast kose. Mliječni proizvodi takođe sadrže surutku i kazein, dva veoma kvalitetna i neophodna proteina za zdravu kosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije