Ljepota

Ispucale usne: Da li balzam pomaže

Ispucale usne: Da li balzam pomaže
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ispucale usne: Da li balzam pomaže

Koža usana je tanka, pa joj je potrebna dodatna zaštita, a balzam za usne je jedan od najboljih i najpraktičnijih proizvoda za dodavanje dodatnog sloja „oklopa“, posebno kada je napolju vjetar jak i vazduh suv.

Međutim, neki balzami za usne zapravo mogu da pogoršaju iritaciju i suvoću, što dovodi do potrebe za nanošenjem (pa samim time i kupovanjem) više proizvoda.

Zato je važno da znate na šta treba obratiti pažnju, a šta izbjegavati kada nanosite određene proizvode na usne.

Šta treba tražiti, a šta izbjegavati u balzamu za usne

Najefikasniji balzami za usne sadrže sastojke koji privlače vlagu (poznate kao humektanti), dodaju vlagu i ulje (emolijensi) i formiraju zaštitnu barijeru za zatvaranje vlage (okluzivni), rekao je dermatolog dr Sem Avan za „Njujork tajms“.

Potražite proizvode koji sadrže vazelin (koji se obično navodi kao vazelin ili bijeli vazelin na etiketama), ricinusovo ulje i glicerin. Preporučljivo je da pronađete balzame za usne koji sadrže i ceramide, ulje sjemena konoplje, dimetikon, mineralno ulje i šia puter. Kokos, avokado i ekstra devičansko maslinovo ulje takođe pomažu u njegovanju ispucalih usana.

Važno je zapamtiti da bi usne trebalo da se tretiraju kao i ostatak kože, tako da, osim balzama, trebalo bi da koristite i kreme/proizvode sa zaštitnim faktorom (čak i zimi). Ovo ne samo da će zaštititi od UV oštećenja koje može da izazove suvoću, već i štete koje izazivaju opekotine od sunca i, u opasnijim slučajevima, rak kože.

Sastojke koje treba da izbjegavate su često oni u kojima najviše uživate, kao što su ulje peperminta, kamfor i mentol, koji pružaju osjećaju hlađenja i peckanja. Ipak, oni mogu da izazovu iritaciju, pa bi trebalo da ih izbjegavate.

Takođe je bolje da ne koristite proizvode sa mirisima poput nane, citrusa i cimeta, sa salicilnom kiselinom, eukaliptusom i lanolinom (mast koja se dobija iz ovčje vune, koja može biti alergen).

Mnogi popularni proizvodi za usne sadrže ove supstance koje iritiraju usne. Iako mogu privremeno umiriti stanje, na kraju mogu izazvati toliku iritaciju i suvoću, pa se stvara potreba za čestim nanošenjem balzama za usne i upravo zbog toga djeluje kao da je ispucala koža u sve gorem stanju, pa postajete „zavisni“ od njega.

Drugi načini da spriječite ispucale usne

Uz korišćenje balzama za usne, zadržavanje hidratacije može sprečiti ispucale usne. Pijte dovoljno vode ili konzumirajte voće i povrće sa velikim procentom vode. Preporučljivo je i da koristite balzam za usne preko noći, dok spavate, da biste „hranili“ usne i spriječili pucanje (posebno jer ne možete da se hidrirate tokom spavanja).

Ako vam se usne ljušte ili su iritirane, nemojte ih dirati ili koristiti abrazivni piling za usne, koji može ukloniti zdravu kožu i pogoršati pukotine.

Šta učiniti kada ništa ne pomaže

Ako su vam usne pretjerano ispucale nakon nekoliko korišćenja brojnih proizvoda, onda je vjerovatno najbolje da posjetite dermatologa, posebno ako su vam usne postale bolne ili vas svrbe. To bi mogli biti znaci alergijske reakcije ili bakterijske infekcije. U ovim slučajevima, dermatolozi mogu propisati adekvatnu terapiju, prenosi Borba.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije