Ljepota

Italijani evropski šampioni po broju tetoviranih stanovnika

Italijani evropski šampioni po broju tetoviranih stanovnika
Foto: pixabay.com | Italijani evropski šampioni po broju tetoviranih stanovnika
N.N.

Italija je sa 12,8 odsto tetoviranih stanovnika na prvom mjestu u Evropi, naročito kada se radi o populaciji između 18. i 44. godine starosti.

Evropski prosjek je 12 odsto, što je znatno manje nego u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je skoro svaki treći stanovnik tetoviran. Italijani u prosjeku, prvu tetovažu rade oko 25. godine.

U Italiji ima oko 2.800 centara koji se bave tetovažom, a od tog broja, 60 odsto se nalazi na sjeveru zemlje. Procjenjuje se da centri za tetovažu prihoduju oko 300 miliona evra godišnje, čemu treba dodati i zaradu koja se ostvaruje od rada na crno.

Italijanski stručnjaci i ljekari upozoravaju da treba ići samo u kvalifikovane centre koji imaju uredne sertifikate. Takođe, naglašavaju da se posebna pažnja mora posvetiti kvalitetu mastila za tetoviranje i da žene u drugom stanju ne bi smjele da se tetoviraju.

Italijansko Ministarstvo zdravlja je povuklo oko 11 pigmenata za tetovaže koje su smatrali kancerogenim i potencijalnim izazivačima alergije. Upozoravaju da se mastilo sa crteža razliva i ulazi pod kožu sve do limfnih čvorova gdje može izazvati ozbiljne zadravstvene probleme.

Ispostavilo se da su najštetnije boje crvena i žuta, ali potrebno je biti oprezan i sa crnom bojom. Takođe je potrebno izbjegavati pokrivanje mladeža tetovažama, odreći se solarijuma i odmah se obratiti lekaru ako se primeti bilo šta neobično.

Evropski dermatolozi su uputili apel vladama zemalja Evropske unije i ministrima zdravlja tražeći da boje koje se koriste za tetoviranje zadovoljavaju iste sigurnosne standarde kao i kozmetički proizvodi.

U Italiji se 13 odsto ljudi tetovira u centrima koji ne poštuju norme predviđene zakonom, što može dovesti do neželjenih infekcija. Osobe koje boluju od dijabetesa, koje pate od alergija, koje imaju psorijazu, kao i trudnice, ne bi smjeli da se tetoviraju.

Istraživanje Instituta za zdravlje je pokazalo da se žene u Italiji tetoviraju više od muškaraca, kao i da postoji razlika koji dio tijela se najčešće tetovira. Naime, muškarci tetoviraju ramena, ruke i noge, dok žene preferiraju leđa, članke i stopala.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije