Ljepota

Izbjegnite greške kod korištenja spužvice za šminkanje

Izbjegnite greške kod korištenja spužvice za šminkanje
Foto: N.N. | Izbjegnite greške kod korištenja spužvice za šminkanje

Jednostavna make-up spužvica u obliku jajeta unijela je revoluciju u industriju ljepote, a zbog lakoće korištenja zasjenila je sve prethodnike, od tradicionalnih spužvica do velikog broja četkica. Njen oblik idealan je za nanošenje tekuće šminke - prajmera, pudera, korektora, sjenki, rumenila, hajlajtera, bronzera…

Besprijekorno i ravnomjerno raspoređuje proizvod po licu dajući tenu maksimalno prirodni izgled, a savršeno se pokazala i pri nanošenju praškaste kozmetike, posebno pudera i fiksatora. Ali moguće su i greške prilikom korištenja ove spužvice, a koje treba da izbacite iz svakodnevne rutine kako biste kreirali ujednačen ten i dali vašem izgledu besprijekornu notu.

Upotreba

Make-up spužvicu prije upotrebe treba pokvasiti. Voda povećava volumen spužvice, omekšava je i smanjuje upijanje šminke pa samim tim štedi i puder.

Spužvicu treba da držite pod vodom oko 10 sekundi, a ona bi nakon toga trebalo da se udvostruči.

Tehnika nanošenja

Jedna od najvećih grešaka koju dame prave pri šminkanju je način nanošenja proizvoda na lice uz pomoć spužvice. Proizvod nanesite na spužvicu, a zatim lagano spužvicom tapkajte po licu i iskoristite jajasti oblik u svoju korist. Donju stranu spužvice iskoristite za područje oko obraza, čelo i bradu, a gornju u predjelu lica bliže očima i oko nosa. Tako ćete postići ravnomjerniji nanos proizvoda i koži dati onaj prirodni sjaj, istovremeno prekrivajući svaki manji nedostatak.

Iako ispred samog naziva spužvice stoji make-up, možete je iskoristiti i za nanošenje proizvoda za njegu lica. Iako vam se nanošenje kreme ili ulja za lice uz pomoć make-up spužvice čini suludim, njegovu preciznost i efikasnost iskoristite u nanošenju kreme za oči, ulja i seruma.

Održavanje make-up spužvice

Stručnjaci preporučuju da nakon svakog korištenja operete spužvicu. Jednostavno je natopite u toploj vodi nekoliko minuta. Zatim pomiješajte kašičicu maslinovog ulja s jednom kašičicom tečnog sapuna i operite spužvicu ovom smjesom. Nakon pranja, kako biste izbjegli stvaranje bakterija ili iritacije kasnije, spužvicu spustite na papirnu maramicu da se osuši, te je čuvajte u njenoj pripadajućoj zaštitnoj kutiji.

Zavisno od toga koliko redovno koristite spužvicu, potrebno ju je mijenjati češće nego neke druge alate za šminkanje. Kad primijetite da spužva izgubi boju, polako se počinje raspadati ili je previše natopljena proizvodom, vrijeme je za novu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije