Ljepota

"J&J" prestaje sa prodajom bebi pudera na bazi talka u SAD

"J&J" prestaje sa prodajom bebi pudera na bazi talka u SAD
Foto: N.N. | "J&J" prestaje sa prodajom bebi pudera na bazi talka u SAD

NJUJORK - Kompanija "Džonson i Džonson" (J&J) saopštila je da prestaje da prodaje bebi puder na bazi talka u Sjedinjenim Državama i Kanadi, navodeći da je to dio sveobuhvatne revizije njihovih proizvoda i strategije, do koje je došlo zbog pandemije virusa korona.

Protiv kompanije je podignuto više od 16.000 tužbi potrošača koji tvrde su dobili rak zbog korišćenja Džonsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i bebi puder.

Većinu tužbi tek treba da razmotri okružni sud u Nju Džersiju.

U tužbama se navodi da su proizvodi kompanije koji sadrže talk kontaminirani azbestom, koji je poznati karcinogen. "Džonson i Džonson" tvrdi da su proizvodi kompanije potpuno bezbjedni, prenosi Glas Amerike.

U aprilu, sudija u Nju Džersiju donio je odluku da hiljade podnosilaca tužbe koji tvrde da proizvodi "Džonson i Džonson" izazivaju rak mogu da iznesu svoje slučajeve, ali je limitirano svjedočenje stručnjaka na tim suđenjima.

"Džonson i Džonson" tvrdi da u testovima koje je sprovela sama kompanija nije pronađen azbest u bebi puderu, nakon što su testovi koje je obavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrili azbest u tragovima.

Zbog testa FDA, kompanija je povukla jednu seriju bebi pudera u oktobru.

"Potražnja za Džonson bebi puderom na bazi talka u Severnoj Americi je opala u velikoj mjeri zbog promijenjenih navika potrošača, kao i dezinformacija o bezbjednosti proizvoda i konstantnoj paljbi reklama koje pozivaju na tužbe protiv kompanije", saopštio je "J&J".

Korporacija navodi da će nastaviti da prodaje bebi puder na bazi kukurznog skroba u Sjevernoj Americi, a da će proizvode i na bazi talka i kukuruznog skroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije