Ljepota

Jedinstvene mirisne note unisex parfema

Jedinstvene mirisne note unisex parfema
Foto: N.N. | Jedinstvene mirisne note unisex parfema

Osim što su jedan od najposebnijih mirisnih proizvoda koji bude ne samo čula, već i emocije, parfemi su istovremeno i jedan od rijetkih proizvoda koji uživaju jednaku popularnost i kod žena i kod muškaraca. U mirisima su i žene i muškarci pronašli onaj magični dodatak koji, osim što je nezaobilazni dio njihove svakodnevne rutine, s vremenom postaje i dio njihovog karaktera i stila.

Mirisni svijet parfema stvara hiljade različitih kombinacija koje se najčešće dijele na nekoliko različitih tipova mirisa koji se opisuju uz pomoć nota koje dominiraju unutar uzbudljivih mirisnih koktela. Drvenasti, puderasti, cvjetni i slatki neki su od najčešćih epiteta kojima se opisuju mirisi koje volimo i prema kojima tražimo savršeni parfem. I dok će neki uživati u bogatom mirisu vanilije, drugi će u savršenom parfemu tražiti svježinu citrusa ili zavodljivost cvjetnih nota. Iako se parfemi dijele na muške i ženske, raskošan svijet mirisa krije i nekoliko vrlo posebnih mirisnih kombinacija koje će svidjeti i nježnijem i jačem polu, zbog čega i nose status unisex parfema.

"Calvin Klein" "CK One"

Jedan od prvih parfema na svijetu koji je nosio predznak uniseks je "Calvin Klein" "CK One". Američki modni dizajner Kelvin Klajn čije ime nosi niz parfema, satova i nakita, u kreiranju parfema kojeg karakterizuje svjež miris citrusa, inspiraciju je pronašao u ponašanju svoje kćerke i njenog društva - provokativni stil uz "političku korektnost". Drugo ime mirisa "CK One" je miris mladih devedesetih.

"Chanel" "Chanel les exclusifs 1957"

Parfem "Chanel les exclusifs 1957" ime je dobio po godini kada je slavna Koko Šanel otputovala u Dalas, gdje je primila nagradu "Neiman Marcus" za svoj doprinos modi. Bazu čini bijeli mošus koji na svakoj osobi miriše malo drugačije, zbog čega modna kuća "Chanel" ovaj parfem opisuje kao miris kože. Na prvu se izdašno osjeti kombinacija bergamota, irisa i kedra, ali ubrzo na koži ostaje lagan, uglađen i harmoničan miris.

"Dolce & Gabbana" "Velvet Cypress"

"Velvet Cypress" je svježi, drvenasti citrusni miris inspirisan italijanskim čempresom mediteranskog krajolika. Miris je izgrađen oko obilne doze čempresa, odražavajući njegovu blistavu fasetu u elegantnom svježem drvenastom mirisu citrusa. Italijanski čempres jedno je od najznačajnijih obilježja mediteranskih vrtova. Sa svojom elegantnom suvoćom kedra, "Velvet Cypress" je posveta italijanskom kraju u kasno ljeto.

Tom Ford "Black Orchid"

"Black Orchid" snažan je orijentalni mošusni miris koji se može nositi tokom ljetnih toplih dana, ali i u zimske prohlade dane  - dovoljan je jedan špric da bi se osjetio satima. U gornjim notama dominiraju francuski jasmin, crni tartuf, crni ribizla i limun. U cvjetno-začinskom srcu smjestila se crna orhideja, kreacija američkog modnog kreatora Toma Forda, dok su u bazi drvene note, tamjan, amber, vanilija i balzamične note.

"Pierre Guillaume Paris" "Aomassai 10"

Parfem "Aomassai 10" nadahnut je Južnom Afrikom i umjetnošću plemena Baule, s iznenađujućom fuzijom kiselih i sočnih nota u žaru ritualnog plamena... Vatreni dah karamele i prženih lješnika obogaćen začinima raspiruje plamen vetivera, drveta balzama i gorke narandže. Čarobne spirale tamjana, pomiješane sa sladićem, obavijaju se oko plamtećeg jezgra mirisnog venge drveta, suvih trava i smole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije