Ljepota

Kad vam život servira limun, vi ga obucite

Kad vam život servira limun, vi ga obucite
Foto: N.N. | Kad vam život servira limun, vi ga obucite

Upečatljivi modni trendovi su oni koje pamtimo i godinama nakon što su bili modni imperativ sezone. Ponekad je potrebno izaći iz zone komfora i usvojiti i zanimljive modne trendove.

Prošle sezone se probijao stidljivim koracima, a ove je postao nezaobilazan ljetni trend - limun dezen je osvojio modne piste i ulice modnih prijestonica. 

Kada je riječ o boji, limunžute nijanse su pravo osvježenje u tropskom danu. Postoje boje koje odbijaju sunčeve zrake i treba ih forsirati na visokim temperaturama, a limunžuta je jedna od njih.

DODACI

Ako vam nije prijatno da krupne dezene nosite na odjeći, izaberite upadljive aksesoare. Torba s limun printom će sigurno privući brojne poglede, a osvježiće svaki outfit. 

Jednostavna platnena torba se može stilizovati i uz opuštene i uz elegantne kombinacije, a može postati i dio aksesoara za plažu. Boja senfa je "in" i ove sezone, a ova nijansa će se savršeno uklopiti s torbom i limun dezenom.

SUKNJE

Široka ljetna suknja limun dezena i moderne sandale s kaiševima pristaju skoro svakoj građi. 

Ukoliko vas čeka duža šetnja ili turistički obilazak, ova modna kombinacija će dozvoliti da vam bude udobno, a svaka fotografija će izgledati kao da je upravo izašla iz modnog časopisa.

HALJINE

Za one koji su malo hrabriji po pitanju printa, tu su i duge ljetne haljine koje su potpuno pokrivene zanimljivim citrusnim šarama. Bijela podloga učiniće da zeleno lišće i žuti plod privuku pažnju. Lepršavu haljinu, u zavisnosti od kroja, možete prilagoditi gotovo svakoj prilici. Izgled upotpunite neupadljivim aksesoarima i modnim detaljima.

Iskombinovati majicu s upečatljivim printom je daleko lakše nego što je to slučaj s haljinom. Majicu s limun dezenom možete savršeno uklopiti sa suknjom ili pantalonama, a paleta nijansi je beskrajna. Žuta, bijela i zelena boja će se savršeno slagati i sa tamnim i sa svijetlim nijansama.

KOMBINOVANJE

Ako naiđete na komplet majice i suknje s istim printom, lako ih možete kombinovati međusobno, ali i s različitim modnim komadima. Ukoliko niste sigurni da li je limun dezen za vas, te da je previše upadljiv za vaš ukus, kombinaciju uvijek možete ublažiti jednobojnim odjevnim komadima, jednostavnom obućom i aksesoarima.

Ljetna sezona je idealno vrijeme za igranje zanimljivim bojama i dezenima. Iskoristite tople dane koji su pred vama i odlučite se za limun print. Za limun uvijek vezujemo osvježenje, opuštanje i čistoću, pa će ovakav print sigurno osvježiti i vaš garderober.

Ispunite prostor srećom i optimizmom

Žuta je boja sunca, sjaja i vedrine. To je najstimulativnija od svih boja koju ljudsko oko prvo primjećuje. Zbog toga su u većini zemalja taksi vozila i školski autobusi upravo žuti. Karakteriše je velika talasna dužina, a mnoge će iznenaditi podatak da je žuta boja svjetlija od bijele. 

Žuta je "najsrećnija" boja u čitavom spektru, zrači optimizmom, energijom i privlači pažnju. Stoga, se često upotrebljava za naglašavanje i isticanje određenih detalja i dijelova prostorija. 

Ova topla boja simbolično se povezuje sa suncem i podstiče sreću, samopouzdanje pa čak i mudrost. Ubrzava metabolizam i disanje, podiže krvni pritisak, podstiče budnost i komunikativnost. 

NEGATIVNA STRANA

Međutim, žuta boja ima i svoju negativnu stranu. Ukoliko je prostorija prezasićena žutom i ako se u njoj predugo boravi, može izazvati frustraciju, strah i bijes. 

Neki tonovi žute odašilju veliku količinu svjetlosti pa smetaju i zamaraju oči. Npr. najteže je čitati sa žute površine, upravo zbog toga. Istraživanja su pokazala i da bebe duže i češće plaču u sobama sa žutim površinama. 

Ali, pravilnim kombinovanjem žutih nijansi s ostalim bojama možete postići efekat koji želite. 

KAKO ISKORISTITI PREDNOSTI ŽUTE U ENTERIJERU

Kako pripada grupi toplih boja, žuta je idealna za prostorije okrenute prema sjeveru. Sa druge strane, dinamičnost koju podstiče žuta boja nikako je ne čini pogodnom za prostore koji služe za odmaranje i relaksaciju.

Žuta nije dobar izbor za spavaću sobu, barem ne u intenzivnim nijansama, ali zato je idealna za trpezarije i kuhinjski prostor. Limunžuta učiniće svaku kuhinju svježom i čistom. Upotrebom različitih nijansi žute, mogu se postići brojni efekti. 

U kombinaciji sa sivom svaki prostor dobija na eleganciji. Zelena i žuta neodoljivo vibriraju dinamikom cvjetne livade. Pastelni tonovi žute djeluju smirujuće i stvaraju ugodnu nježnu atmosferu u prostoru. Intenzivna žuta je savršena za naglašavanje i isticanje i najbolje je upotrijebiti je za određene detalje. 

Bananažute nijanse odlično se kombinuju s crnom, sivom, zelenom. Svijetlo i pastelno žuta odlično pristaju uz bijelu, pastelnoljubičastu i plavu.

Psihologija boja

Žuta je boja sreće, sunca i smijeha. Istraživanja su pokazala da ova boja povećava proizvodnju serotonina u mozgu, ubrzava metabolizam i podiže raspoloženje.

Osim toga, žuta povećava koncentraciju i pažnju pa se često koristi na panoima i reklamama, putokazima i uličnim linijama. Stručnjaci kažu da nijanse žute nose aktivne, kreativne i jake osobe. Oni su sanjari i avanturisti, spremni za istraživanje i osvajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije