Ljepota

Kafa prije treninga podstiče sagorijevanje masti

Kafa prije treninga podstiče sagorijevanje masti
Foto: Image by Karolina Grabowska from Pixabay | Kafa prije treninga podstiče sagorijevanje masti
N.N.

Ako ste od onih aktivnih ljudi, onda vam donosimo rezultate nedavnog istraživanja na temu koliko vam kafa prije treninga može biti od pomoći.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "International Society of Sports Nutrition" ispijanje jake kafe prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju dodatnih masti.

Istraživanje je za cilj imalo utvrditi učinke kofeina na "oksidaciju masti" ili brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. Istraživači su 15 muških učesnika, prosječne starosti 32 godine, zatražili da u sedmicu dana četiri puta provode test vježbanja. Pobrinuli su se da svaki sudionik bude testiran u istom vremenskom razdoblju od zadnjeg obroka ili treninga i da nisu uzimali nikakve dodatke.

Istraživači su svakom ispitaniku davali 3 mg/kg kofeina ili placebo u 8 i 17 sati. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su unosili kofein sagorijevali masnoće brže tokom svog treninga od onih koji su uzimali placebo.

"Rezultati naše studije pokazali su da je akutni unos kofeina 30 minuta prije izvođenja aerobnog treninga povećao maksimalnu oksidaciju masti tokom vježbanja", rekao je Francisko Hosz Amaro-Gahete, docent s Odjela za fiziologiju na Univerzitetu u Granadi i vodeći autor ovog istraživanja.

Istraživači su takođe otkrili da, iako je kofein uvijek uticao na sagorijevanje masti, bio posebno moćan kada se koristio prije popodnevnih vježbi. Njihova otkrića sugerišu da kofein povećava oksidaciju masti tokom jutarnjih treninga na sličan način kao i treninzi bez kofeina u popodnevnim satima, sugerišući da ćete najbolje rezultate postići ispijanjem brze kafe prije nego što počnete vježbati kasnije tokom dana.

Čini se da se ova studija suprotstavlja uvjerenjima da će započinjanje dana treningom dovesti do najboljih rezultata.

"Preporuka za vježbanje natašte ujutro kako bi se povećala oksidacija masti je uobičajena. Međutim, ovoj preporuci možda nedostaje naučna osnova jer nije jasno je li ovo povećanje posljedica vježbanja ujutro ili dužeg perioda bez hrane", kaže Amaro-Gahete.

Ova nova studija temelji se na malom uzorku pa rezultati sugerišu da su potrebna daljnja detaljnija istraživanja. Takođe, važno je da ne pretjerate s unosom kofeina nego se držite preporučenih vrijednosti, piše Best Life.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije