Ljepota

Kako da kosa što brže naraste

Kako da kosa što brže naraste
Foto: N.N. | Kako da kosa što brže naraste

​Mnoge žene čeznu za dugom i jakom kosom, koja će uvijek izgledati lijepo i zdravo. Većinu ih muči činjenica da kosa poraste do određene dužine, a zatim "stane".

Nečija kosa raste brže, nečija sporije, a jedan od razloga za to je prečesto korištenje fena, figara ili pegle za kosu, koji istanjuju vlasi i oštećuju krajeve, koji su skloni krzanju.

Čak i stres može da dovede do prorjeđivanja, gubitka i opadanja kose. Ovo su savjeti frizera kako da vaša kosa što brže naraste.

Koristite ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je bogato vitaminom E i omega 9 kiselinama koje će učiniti da vaša kosa bukvalno oživi, oporavi se i počne brže da raste. Ricinusovo ulje možete sipati i u šampon zajedno s uljem kokosa ili badema ili da ga jednostavno umasirate na tjeme i ostavite da djeluje oko 45 minuta prije pranja. Prirodni preparati bogati uljima ruzmarina, eukaliptusa, lavande i majčinom dušicom takođe će učiniti da kosa počne da raste kao iz vode.

Napravite masku od jaja

Jaja su bogata proteinima i sadrže gvožđe, cink, selen, sumpor i fosfor koji pomažu u obavljanju folikule dlake. Masku od jaja možete da koristite jednom mjesečno, a efekat će biti vidljiv trenutno. Umutite bjelance i toj smjesi dodajte četiri kašike suncokretovog ulja i nekoliko kapi ulja lavande. Smjesu utrljajte na tjeme i ostavite da djeluje oko pola sata. Umjesto ulja možete bjelance umutiti i s mlijekom, maslinovim uljem i sokom od limuna.

Glina

Ona dubinski čisti kosu, izbacuje toksine, poboljšava cirkulaciju i samim tim kosa raste brže. Glinu je potrebno redovno i dugo koristiti. Većina preparata koje koristimo ima jake supstance koje, iako ih ne stavljamo na tjeme, lako završe na istom. Takođe, vazduh je pun štetnih materija, naročito u gradskoj sredini i veoma je bitno da se tjeme redovno dubinski očisti od svih nečistoća.

Zeleni čaj

Za brži rast kose i zdravu i lijepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja njega. Morate da očistite i svoj organizam iznutra, a zeleni čaj je jedna od namirnica koja ubrzava metabolizam. Usporen metabolizam utiče na sve, pa tako i na rast kose.

Jedite hranu bogatu proteinima

Protein je takođe važan za zdravlje kose. To je zato što je kosa proteinskog sastava. Količina proteina koju osoba unosi može da utiče direktno na zdravlje kose. Ako je dosta proteina u ishrani, biće pospješen rast kose i brojnost dlaka. Ako osobi u ishrani manjka proteina, vrlo je vjerovatno da će doći do stanjivanja kose i slabijeg rasta. Zato frizeri za zdravu i dugu kosu preporučuju ženama da jedu piletinu, jaja, bademe, ribu i kikiriki, koji su bogati proteinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije