Ljepota

Kako da sačuvate vaš omiljeni džemper

Kako da sačuvate vaš omiljeni džemper
Foto: Pixabay | Kako da sačuvate vaš omiljeni džemper

Sezona uvijek omiljenih i toplih džempera, kao i druge vunene odjeće je uveliko počela, pa je pravilno održavanje odjevnih komada od vune sada važnije nego ikada.

Ovih deset trikova ne samo da će sačuvati vaše omiljene vunene haljine i džempere, već će značajno produžiti njihovo vijek trajanja.

Peglanje

Vunene stvari nije poželjno peglati. Rizikujete da deformišete tkanje i dobijete "sažvakan" džemper. Pokušajte da haljinu ili džemper od vune "ispeglate" na ovaj zanimljiv način: zakačite džemper da visi u kupatilu koje je ispunjeno parom (nakon tuširanja ili kupanja).

Ne zaboravite na specijalne dodatke

Kao što je slučaj sa cipelama, specijalni alati za četkanje su izmišljeni s razlogom. Uzgred, četkice za četkanje odjeće možete kupiti u bilo kojoj radnji na odjeljenju kućne hemije.

Koristite bebi šampon

Ukoliko perete odjeću od vune, a niste nabavili specijalni deterdžent za vunu, odjeću možete oprati bebi šamponom. Odjeća od vune se neće izgužvati i mirisaće divno.

Samo hladna voda

Jedno od najvažnijih pravila za njegu vunenih stvari jeste pranje samo u hladnoj vodi. To ne samo da će pomoći u očuvanju boje, već neće dozvoliti da se stvari deformišu od nošenja.

Ne zaboravite da očistite stvari

Pre nego što uzmete stvari od vune iz ormara, budite sigurni da ste ih pažljivo očistili četkom za odjeću. Četkanjem ćete osloboditi odjeću od malih mrvica, prljavštine i prašine - tako ćete spriječiti pojavu moljaca.

Promjena oblika

Ako želite da polako promijenite oblik stvari ili da, na primjer, produžite kratke rukave - to može biti učinjeno tek nakon pranja, širenjem proizvoda na čistoj, suvoj krpi.

Recite "ne" vješalici

Nikada nemojte da čuvate vuneni džemper ili haljinu na vješalicama u ormaru. Tako ćete pokvariti oblik stvari. Džempere držite na policama uredno zakopčane i sklopljene.

Samo horizontalno sušenje

Poželjno je da vunenu odjeću sušite na horizontalnoj površini. Kao što smo ranije spomenuli, džemper od vune stavite na čistu, suvu krpu ili peškir. Peškir će apsorbovati svu vlagu iz opranog džempera.

Odjeća od kašmira

Komade od kašmira, koji su po pravilu skupi, treba održavati da bi zadržali tu vazdušastu mekoću. Kašmir nema potrebe nositi na hemijsko čišćenje. Ove džempere perite na programu za vunu na najnižoj temperaturi ili u blagom rastvoru u mlakoj vodi.

Zaštitite vunenu odjeću

U ormaru gdje čuvate garderobu od vune, uvijek stavite nekoliko grančica lavande ili sredstva protiv moljaca koji su njeni najveći neprijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije