Ljepota

Kako da sami napravite parfem: Potrebna su vam tri sastojka

Kako da sami napravite parfem: Potrebna su vam tri sastojka
Foto: Pexels/Dids | Kako da sami napravite parfem: Potrebna su vam tri sastojka

Umjesto kupovine odvojite malo vremena i sami napravite parfem po želji i to bez štetnih sastojaka.

Svi želimo da nas lijep i svjež miris prati cijeli dan, a nema ljepšeg komplimenta nego kad nas zapamte po određenoj mirisnoj noti. 

Svaki put kad se spremamo za izlazak, posao ili neki drugi događaj nanosimo omiljeni parfem, ali prečesta upotreba nije baš najzdravija opcija.

Umjesto odvajanja velike sume novca, možete i sami napraviti parfem: imate slobodu da napravite miris kakav želite i to bez štetnih sastojaka. Sve što vam je potrebno su: eterična ulja, etanol (alkohol) i destilovana voda. 

Eterična ulja ne samo što su izuzetno prijatnog mirisa, već posjeduju i sjajna ljekovita svojstva. Upotreba eteričnih ulja u kozmetičke i medicinske svrhe koristi se od davnina.

Kada se upustite u proces pravljenja parferma najbolje bi bilo da sami odaberete 3 do 5 eteričnih ulja i da ih pomiješate, ne biste li dobili baš onu notu koja vam je omiljena.

Na manjem listu papira ili traki za testiranje parfema možete nakapati ulja i isprobavati različite kombinacije sve dok ne dobijete savršen miris.

Kada napravite koncentrat od izabranih ulja, dodajte mu dvije kašičice etanola (alkohola). Nakon toga, u smjesu ubacite još 60ml destilovane vode. Dobro promiješajte!

U zavisnosti koliko jak želite, možete dodati manju ili veću količinu eteričnih ulja. Dobra stvar kod ovih ulja jeste što ona u prosjeku rjeđe izazivaju alergijske reakcije kože u poređenju sa parfemima.

Ukoliko imate određeni dermatološki problem ili alergijsku reakciju, najbolje bi bilo da se posavjetujete sa ljekarom.

(Magazin.novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije