Ljepota

Kako djeluju proizvodi za njegu nakon brijanja i zašto ih koristimo

Kako djeluju proizvodi za njegu nakon brijanja i zašto ih koristimo
Foto: Sammy-Sander/Pixabay | Kako djeluju proizvodi za njegu nakon brijanja i zašto ih koristimo
N.N.

Brijanje uklanja dlake s lica, ali i dijelove gornjeg sloja kože. Sigurno je, ali kožu ostavlja osjetljivom na iritacije. Male posjekotine koje su posljedica brijanja mogu biti ulaz za bakterije, objašnjava dermatologinja Sonia Batra za Men's Health.

Srećom, postoji rješenje, a ono dolazi u obliku aftershavea, odnosno proizvoda za njegu nakon brijanja.

Kako djeluju proizvodi za njegu nakon brijanja?

"Iako mnogi misle da je njihova svrha miris, oni zapravo imaju korisnu ulogu u oporavku kože nakon brijanja", govori Batra.

"Djeluju ljekovito jer sadrže adstringens, poput alkohola. On pomaže u smirivanju iritacije koja se javlja nakon brijanja, zaustavlja krvarenje i dezinfikuje sve male rane koje ste sami sebi zadali", objašnjava ona.

Kako koristiti proizvode za njegu nakon brijanja?

"Uvijek počinjem vrućim peškirom da otvorim pore, a završim sredstvom za čišćenje i hladnim peškirom za zatvaranje pora. Svježe obrijanu kožu dodatno dezinfikujem, a nakon zatvaranja pora i rehidriram", objašnjava brijač Jared Gelbert.

Treba li koristiti proizvode za njegu nakon brijanja?

Nije neophodno, ali nije pametno ni izostavljati ih, pogotovo ako vam je koža sklona iritaciji.

"Mogu pomoći muškarcima s osjetljivom kožom, aknama ili čestim iritacijama kože", dodaje Batra.

Adstringentna svojstva mogu pomoći u ubijanju bakterija koje uzrokuju akne. Ostali sastojci, poput aloe vere i hidratantnih sredstava, mogu pomoći u smirivanju kože, sprečavanju iritacije i smirivanju crvenila.

Koji proizvod za njegu nakon brijanja kupiti?

Proizvodi za njegu nakon brijanja dolaze u obliku losiona, krema i gelova, a razlikuju se i po pitanju sastojaka.

"Ponekad sadrže alkohol, što pomaže suzbiti infekcije, ali alkohol može i isušiti kožu. To ponekad pogoršava situaciju i uzrokuje ljuštenje kože", upozorava Batra.

Ako imate osjetljivu kožu, izbjegavajte sredstva koja sadrže alkohol i potražite ona s ekstraktom hamamelisa.

"On je prirodni adstringens koji manje isušuje kožu i ne peče kao alkohol. Djeluje i protivupalno kako bi umirio nadraženu kožu", kaže dr Batra.

Druga opcija je losion nakon brijanja s uljem čajevca koje je, baš kao i hamamelis, prirodni adstringens i ima antiseptička svojstva.

"Možete potražiti i aloe veru, koja će vam pomoći u smirivanju nadražene kože", savjetuje Batra. "Za suvu kožu kojoj je potrebna dodatna vlaga potražite sredstva za njegu poslije brijanja s vitaminom E ili hidratantnim uljem."

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije