Ljepota

Kako jesti hljeb, a imati vitku liniju

Kako jesti hljeb, a imati vitku liniju
Foto: Couleur/Pixabay | Kako jesti hljeb, a imati vitku liniju
N.N.

Hljeb ima lošu reputaciju kada je riječ o mršavljenju.

Međutim, postoje načini kako da ipak održite figuru.

Ljudi koji žele da smršaju često se najprje odreknu hljeba i peciva. Hljeb je pun ugljenih hidrata koji navodno uzrokuju gojenje. Ali, ta ideja je odavno zastarjela.

 "Zabrana ugljenih hidrata, naročito onih koje volite, može dovesti do velike žudnje za hranom", upozorava nutricionista Liza Moskov u intervjuu za Livestrong.com.

Prema Moskov, postoji pet načina da održite liniju i kada uživate u ukusnom hljebu.

Birajte hljeb bogat vlaknima

Da, i u hljebu ima vlakana. Daju osjećaj sitosti, regulišu šećer u krvi i pomažu stvaranju energetskog deficita kako bi se sagorjevale masti.

Stoga, kada kupujete hljeb, pazite da ima visok sadržaj dijetetskih vlakana. Prema Moskov, tri do pet grama po porciji hljeba je idealno.

Izbjegavajte hljeb sa puno šećera

Vrijedi pogledati sastojke. Često se u hljeb dodaje puno šećera, naročito u upakovanom isječenom hljebu. Visok udio dodate fruktoze i kukuruznog sirupa odbacuje dobra svojstva dijetalnih vlakana.

Oni osiguravaju brzi porast nivoa šećera u krvi. Ali, ono što brzo ide gore, brzo se i spušta. Nizak nivo šećera u krvi tada brzo uzrokuje želju za hranom. Kako biste izbjegli ovaj začarani krug, pazite da hljeb bude pet grama ili manje šećera po porciji hljeba.

Bijeli hljeb je veoma ukusan, ali ako ne možete bez hljeba, trebalo bi da se odlučite za cjelovite žitarice. U slučaju visoko obrađenih žitarica, gube se mnoge hranjive materije, vlakna i vitamini.

Cjelovite žitarice imaju još jednu prednost: sadrže više bjelančevina, koji su važni za izgradnju mišića, a time i za gubitak masti.

Savjet Lize Moskov: kad kupujete hljeb, obratite pažnju na onaj od integralnog brašna i nemojte da vas zavaraju reklamni trikovi poput "sportskog hljeba".

Sve je u kombinaciji

Ako ne možete bez hljeba, kombinujte ga sa nemasnim bjelančevinama i zdravim mastima. Tako ćete duže ostati siti, i možete uživati u zdravoj ishrani.

Pomiješajte krišku hljeba s piletinom, tunjevinom ili jajetom. Zdrave masti možete naći u bademovom musu, humusu i avokadu, na primjer.

Pazite da u obroku ne bude previše ugljenih hidrata. Tjestenina, hljeb i krompir odjednom su malo previše. To je naročito važno "ako ste jako osjetljivi na ugljene hidrate", kaže Liza Moskov.

Bolje ravnomijerno rasporedite važne ugljene hidrate tokom dana, prenosi Stil.Kurir.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije