Ljepota

Kako odabrati boju kose koja najbolje vašim očima i tenu

Kako odabrati boju kose koja najbolje vašim očima i tenu
Foto: Pexels/Ilustracija | Kako odabrati boju kose koja najbolje vašim očima i tenu

Izbor boje kose zavisi od vašeg ukusa, stila, boje očiju i boje kože.

Postoje neke smjernice koje vam mogu pomoći u odabiru boje kose koja je za vas najadekvatnija.

Odaberite nijansu koja će se najbolje slagati sa vašom prirodnom bojom kože. 

Ako ste blijedi u licu, hladnije nijanse plave, pepeljaste ili srebrne mogu izgledati najbolje, dok će toplije boje poput kestena ili bakra izgledati bolje na tamnijoj koži.

Razmislite o vašoj prirodnoj boji kose. Ako želite da postignete prirodni izgled, pokušajte da izaberete nijansu koja se ne razlikuje previše od vaše prirodne boje.

Razmotrite svoj životni stil. Ako ste aktivni i volite da stalno budete u prirodi, razmislite o tome da odaberete boju koja će izgledati dobro na suncu i neće izblijediti previše brzo.

Pokušajte da razgovarate sa frizerom o vašim željama i očekivanjima. Oni su najbolja adresa za savjete, uzimajući sve aspekte u obzir.

Razmislite o trendovima i modi. Ako ste zainteresovani za savremene frizure i modne trendove, razmislite o tome da odaberete boju koja je popularna u ovom trenutku.

Konačno, ne zaboravite da boju kose uvijek možete da promijenite, ako ne budete zadovoljni izgledom. 

Stoga, opustite se i eksperimentišite sa različitim nijansama dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara.

Kako odabrati boju kose prema boji očiju?

Boja kose može se prilagoditi vašim očima kako bi se naglasila njihova prirodna ljepota. Uz to, boja kose takođe može uticati na to kako vaše oči izgledaju u odnosu na vašu kožu. U nastavku su neke smjernice koje možete pratiti kako biste odabrali boju kose koja će biti u skladu sa vašim očima:

 • Plave oči: Ako imate plave oči, tamnije boje kose poput tamno smeđe, crne ili tamno plave mogu izgledati jako dobro. Međutim, ako preferirate svjetlije nijanse, boje poput platinaste plave ili pepeljasto plave mogu se savršeno uklopiti.
 • Zelene oči: Za naglašavanje zelenih očiju, boje poput tamnoplave, kestena, mahagonija ili crne mogu izgledati jako dobro. Takođe, plave nijanse mogu biti privlačne, poput pepeljasto plave ili plave s dodatkom zelenog tona.
 • Smeđe oči: Smeđe oči su vrlo fleksibilne i mogu dobro izgledati s različitim bojama kose. Tamniji tonovi, poput tamno smeđe, crne ili tamnocrvene, mogu izgledati jako dobro, dok će svjetlije nijanse, poput meda, cimeta i kestena, naglasiti toplinu u vašim očima.
 • Sive oči: Ako imate "sivu" nijansu očiju, tamnije boje poput tamnoplave, crne ili tamno smeđe mogu naglasiti vaše oči i naglasiti njihovu prirodnu ljepotu. Takođe, nijanse poput "platinasto" plave, pepeljasto plave ili srebrne takođe mogu dobro da izgledaju.

Osim toga, trebalo bi da razmotrite i boju kože, jer boja kose mora da odgovara boji kože kako bi izgledala prirodno. Uvijek je najbolje razgovarati sa profesionalnim frizerom i poslušati njegove savjete, prije nego što donesete konačnu odluku.

Koja boja kose ide uz braon oči

Braon oči su vrlo fleksibilne i mogu se dobro uklopiti sa različitim bojama kose. Različite nijanse smeđe boje kose često se smatraju prirodnim izborom za ljude sa braon očima.

Međutim, postoje i druge boje koje mogu dobro izgledati i naglasiti prirodnu ljepotu braon očiju. Evo nekoliko boja kose koje idu uz braon oči.

 • Tamno smeđa: Tamno smeđa kosa često je dobar izbor za osobe s braon očima. Tamno smeđa kosa može izgledati vrlo prirodno i naglasiti toplu boju braon očiju.
 • Kestenjasta: Nijanse kestena često se smatraju privlačnim za osobe sa braon očima. Kestenjasta boja kose ima topliji podton i može naglasiti prirodnu toplinu braon očiju.
 • Crna: Crna boja kose može stvoriti jak kontrast sa braon očima i naglasiti njihovu prirodnu boju. Crna kosa može izgledati vrlo dramatično i elegantno, posebno u kombinaciji sa tamnom kožom.
 • Plava: Ona kombinuje plave i smeđe tonove i može da stvori lijep kontrast sa braon očima. Ova boja kose izgleda vrlo prirodno i može da naglasi različite nijanse sa očima braon boje.
 • Crvena: Crvena kosa može stvoriti jak kontrast sa braon očima i naglasiti toplu boju kože. Nijanse poput tamnocrvene, bakrenih tonova ili kestenjasto crvene mogu izgledati vrlo privlačno za osobe sa braon očima.

Koja boja kose ide uz plave oči

Plave oči su vrlo privlačne i mogu se dobro uklopiti s različitim bojama kose. Ovde su neke boje kose koje se obično smatraju dobrim izborom za osobe sa plavim očima.

 • Plava boja kose: Plava kosa je vrlo popularan izbor za osobe sa plavim očima.
 • Svjetlosmeđa boja kose: Svjetlosmeđa kosa je još jedna dobra opcija za osobe sa plavim očima. Nježni tonovi svjetlosmeđe kose mogu da naglase svijetli ton plavih očiju.
 • Platinasta boja kose: Platinasta boja je svjetlija od tipične plave boje i može da stvori jak kontrast sa vašim plavim očima. Ova boja kose može da izgleda vrlo privlačno i moderno.
 • Tamna boja kose: Tamne nijanse kose, poput tamnoplave, tamno smeđe i crne, mogu stvoriti lijep kontrast sa plavim očima.
 • Crvena boja kose: Crvena boja može da stvori jak kontrast s plavim očima i naglasi njihovu prirodnu svjetlinu. Nijanse poput bakrenih tonova, kestenjasto crvene i tamnocrvene mogu da izgledaju vrlo privlačno za osobe sa plavim očima.

Najbolja boja kose za vas zavisiće od vašeg karaktera, tona kože i prirodne boje kose. Uvijek za najbolje savjete možete pitati svog frizera.

Koja boja kose ide uz zelene oči

Zelene oči su vrlo privlačne i jedinstvene, a dobro se slažu s različitim bojama kose. U nastavku vam predočavamo nekoliko nijansi boje kose koje najbolje pristaju osobama sa zelenim očima.

 • Plava boja kose: Plava boja je dobar izbor za osobe sa zelenim očima. Nježne nijanse plave mogu naglasiti prirodnu svjetlinu zelenih očiju.
 • Crna boja kose: Crna boja je još jedna dobra opcija za osobe s zelenim očima. Crna kosa stvara jak kontrast sa prirodnom bojom zelenih očiju, naglašavajući njihovu prirodnu svjetlinu.
 • Crvena boja kose: Crvena boja može da stvori jak kontrast sa zelenim očima, naglašavajući njihovu prirodnu boju. Bakreni tonovi ili tamnocrvena nijansa često se smatraju dobrim izborom za osobe sa zelenim očima.
 • Tamnosmeđa boja kose: Tamne nijanse smeđe kose, poput tamne čokolade ili tamno smeđe, mogu izgledati vrlo dobro uz zelene oči. Ove boje kose mogu stvoriti topli kontrast sa prirodnom bojom zelenih očiju.
 • Plava boja: Kombinacija plave boje kose i smeđih tonova mogu da stvore divan kontrast sa zelenim očima.

Podmlađivanje izgleda uz pomoć boje kose

Boja kose koja može da podmladi vaš izgled zavisi najviše od vaše prirodne boje kose, tena kože i boje očiju. 

Generalno, toplije nijanse poput svjetlosmeđe, kestena, bakrene i zlatno-plave boje mogu da osvježe i podmlade izgled, posebno ako vaša prirodna boja kose polako počinje da sijedi ili vam ten izgleda umorno i beživotno.

S druge strane, tamne boje kose poput crne ili tamno smeđe mogu da stvore oštar kontrast između vaše kose i kože, naglašavajući znakove starenja kao što su bore, mrlje na koži i tamni krugovi ispod očiju. Stoga, ako želite da se podmladite, najbolje bi bilo da izbjegavate tamne nijanse boje kose.

Kako da odredite boju kose prema tenu?

Odabir boje kose koja odgovara vašem tonu kože može biti ključan za postizanje prirodnog i ujednačenog izgleda. Postoji nekoliko načina za određivanje koje boje kose najbolje odgovaraju vašem tonu kože.

 • Određivanje topline: Prva stvar koju treba da učinite je da odredite topline vašeg tona kože. Ako je vaš ten hladniji sa rozim ili plavim podtonom, najbolje bi vam pristajale hladnije nijanse boje kose poput platinaste, pepeljaste ili ledeno plave.

Ako je vaš ten topliji sa žutim, zlatnim ili maslinastim podtonom, tada bi vam bolje pristajale toplije nijanse boje kose poput medene, bakrene ili zlatno smeđe.

 • Testirajte nijanse: Ako niste sigurni koja bi boja kose najbolje odgovarala vašem tonu kože, možete isprobati nekoliko različitih nijansi kako biste vidjeli koja vam najbolje odgovara. Možete koristiti virtualne aplikacije za isprobavanje različitih nijansi boje kose ili možete potražiti savjet profesionalnog frizera koji će vam pomoći odabrati najbolju boju kose za vaš ton kože.

Uzmite u obzir svoj stil: Vaš lični stil i želje takođe mogu da budu odlučujući faktor u odabiru boje kose. Ako preferirate prirodan izgled, bolje bi vam pristajale nijanse koje su slične vašoj prirodnoj boji kose. Ako ste otvoreni za nešto drugačije, možete razmotriti svjetlije ili tamnije nijanse ili čak naglašavanje boje kose raznim pramenovima ili ombre tehnikom.

Važno je da budete svjesni da ista boja kose na drugoj osobi možda neće izgledati dobro i na vama. Zato je najbolje da odaberete boju kose koja odgovara vašem tonu kože, boji očiju i stilu.

Aplikacije za promjenu boje kose

Postoji bezbroj aplikacija koje vam omogućavaju da virtualno isprobate različite boje kose kako biste vidjeli da li bi vam nova frizura odgovarala. 

Ove aplikacije mogu da budu vrlo korisne ako želite da eksperimentišete sa bojom kose, prije nego što se odlučite za trajnu promjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije