Ljepota

Kako se riješiti podočnjaka prirodnim putem

Kako se riješiti podočnjaka prirodnim putem
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay | Kako se riješiti podočnjaka prirodnim putem

Borba s podočnjacima može biti naporna i teška, ali postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći.

Umor, stres, nezdrava ishrana i lijekovi samo su neki od razloga pojavljivanja podočnjaka. Masnoće i voda se sakupljaju ispod očiju i na taj način formiraju tamne kesice. Ako se otok u toku dana povuče, to znači da se u podočnjacima taloži voda. Ukoliko se ne povuče, onda su oni posljedica taloženja masti.

Nemojte očajavati. Postoji nekoliko prirodnih trikova koji će vam pomoći da smanjite otok.

Prva stvar koja se preporučuje je stavite kesice čaja na podočnjake. Prije toga rashladite kesice. Najbolje bi bilo da koristite zeleni ili crni čaj, jer oni u sebi sadrže kofein koji dodatno doprinosi smanjenju kesica.

Najjednostavnija metoda je da stavite hladne kašike ispod očiju. Prije toga ih dobro ohladite u frižideru ili zamrzivaču.

Redovno stavljanje krastavca na oči i podočnjake hidrira kožu i smanjuje mogućnost pojave podočnjaka. Kolutove krastavca nanijeti na oči i držati ih desetak minuta. Ovo je poželjno primjenjivati dva puta dnevno.

Poznato je da je zaštita od sunca obavezna ako ne želimo da naša koža ostari prije vremena. UV zračenje takođe oštećuje vezivno tkivo oko očiju. Veoma je bitno da koristite kvalitetne i provjerene proizvode koji će spriječiti da štetni zraci dođu do lica.

Soda bikarbona je narodni lijek za mnoge probleme, a veoma je korisna i za ovaj. Napravite smjesu tako što ćete jednu kašiku sode bikarbone pomiješati s vodom. Obratite pažnju da smjesa ne bude ni previše gusta, ni previše rijetka. Nanesite smjesu na podočnjake i pustite da se osuši. Oni će za kratko vrijeme postati svjetliji. Ova metoda je dobra ukoliko želite trenutno da ih uklonite, ali vam neće mnogo pomoći na duže staze.

Ako želite da zauvijek uklonite podočnjake morate smanjiti stres i korigovati ishranu. Pokušajte s meditacijom, šetnjom u prirodi ili slušanjem opuštajuće muzike. Što se tiče ishrane pokušajte da unosite što više namirnica koje sadrže vitamin C i gvožđe. Namirnice bogate kolagenom pomažu da koža bude zategnutija, pa se zbog toga podočnjaci trajno povlače. Pasulj, suvi plodovi, jaja (posebno žumance), paradajz, losos i tunjevina su neke od stvari koje nikako ne treba da izostavljate.

(Magazin.novosri.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije