Ljepota

Koliko često bi trebalo da se šišamo?

Koliko često bi trebalo da se šišamo?
Foto: Pixabay | Koliko često bi trebalo da se šišamo?

Sigurno imate bezbroj pitanja na ovu temu, a evo šta kažu stručnjaci.

Da bi nam kosa bila lijepa i zdrava, potrebno je da je pravilno njegujemo i redovno posjećujemo frizera. Međutim, koliko često bi se zapravo trebalo da se šišamo? To je pitanje koje muči mnoge, a stručnjaci su za Vogue otkrili da ne postoji standardan odgovor koji bi važio za sve.

"Sve zavisi od vaše kose i njenih specifičnih potreba. Sve je to relativno", rekla je frizerka slavnih osoba, Irinel de León, te istakla kako na to koliko često moramo da se šišamo utiču tekstura kose, koliko se često kosa farba ili tretira na druge načine. Činjenica je da redovno podrezivanje ili šišanje kose ima svoje prednosti. Stručnjaci ističu da ono može podstaći rast kose, ojačati vlasi, spriječiti isušivanje i lomljenje kose te generalno održati kosu zdravom.

Ovo su osnovne stvari koje bi trebalo da znamo

Skraćivanje i šišanje kose

Skraćivanje i šišanje kose dvije su različite stvari. Skraćivanje se najčešće odnosi samo na šišanje krajeva, centimetar do dva na krajevima, dok je šišanje nešto drastičniji rez, pojasnila je De León. Skraćivanje se koristi za uklanjanje ispucalih vrhova kada počnemo da primećujemo da se kosa češće lomi. Ili ako je kosa postala suva ili je počela gubiti svoj oblik, takođe je poželjno otići kod frizera na šišanje krajeva.

S druge strane, šišanje se koristi kada kosa izgleda mlohavo, petlja se ili je ozbiljnije oštećena. Takođe, rez je neophodan i kada neko želi kosi da da volumen ili u potpunosti promeni frizuru.

Šišanje prema dužini kose

Kratka kosa

Iako možda zvuči kontradiktorno, istina je da što je kosa kraća, potrebno je više održavanja kako bi ostala zdrava. "Kratka kosa zahtjeva malo više održavanja zbog svoje dužine i oblika", kaže De León. Kraće frizure zahtjevaju češće šišanje kako bi zadržale oblik i stil. Stručnjaci ističu da bi kratku kosu trebalo šišati najmanje svakih šest nedjelja.

Kosa srednje dužine

Kad je riječ o šišanju srednje duge kose, stručnjaci ističu da učestalost šišanja zavisi od nekoliko različitih faktora, poput teksture kose i brzine rasta same kose. Želimo li zadržati dužinu i zdrav izgled, De León preporučuje šišanje svakih šest do 12 nedjelja.

Duga kosa

Rodney Cutler, frizerski stručnjak i vlasnik salona Cutler, kaže da će učestalost šišanja duge kose zavisiti od toga koliko je ona zdrava u početku. Ako je kosa sklona lomljenju, Cutler savjetuje odlazak kod frizera svakih osam do deset nedelja. Ako je kosa zdrava i jaka, najbolje ju je podrezivati svakih 10 do 12 nedelja.

Tanka kosa

Stručnjaci pojašnjavaju kako tanka kosa raste malo sporije, ali brže djeluje oštećeno pa ju je potrebno i malo češće šišati. Svakako, učestalost šišanja može zavisiti od dužine i željene frizure koju želimo da održavamo. Generalno, za održavanje oblika i zdravlja kose, tanku kosu potrebno je često šišati. Kratku tanku kosu trebalo bi šišati svakih četiri do šest nedjelja. Kosu srednje dužine, šest do osam nedjelja, a dugu i tanku kosu, svakih osam do 12 nedjelja.

Gusta kosa

Srećnice s gustom kosom ne moraju toliko često ići kod frizera ako im je kosa zdrava. Cutler otkriva da je osam do 12 nedjelja pristojan vremenski period između odlaska kod frizera, jedino treba da se pripazi na ispucale krajeve.

Kovrdžava kosa

Kad je u pitanju prirodno kovrdžava kosa, stručnjaci preporučuju redovno šišanje svakih šest do osam nedjelja kako bi se održao oblik kovrdža i spriječilo oštećenje. Dužina nije toliko važna jer je kovrdžava kosa sklona suvoći, bez obzira na to koliko je dugačka. Osobe s kovrdžavom kosom ne bi trebalo da odgađaju odlazak kod frizera, napominju stručnjaci, čak i ako žele zadržati dužinu, kosu treba redovno da skraćuju. Najvažnije je paziti na suvoću kose te koristiti hranjivi šampon i regenerator za njegu kose, prenosi Super žena.

Oštećena kosa

Svi stručnjaci su složni oko ove tvrdnje: ako je kosa jako oštećena, mora se odrezati. Oštećena kosa ne može da se "popravi", treba je ošišati kako bi se regenerisala. Što se kraće ošiša, to je veća vjerovatnoća da će se kosa u potpunosti oporaviti od oštećenja. Uz šišanje, važno je održavati zdravu rutinu njege kose koja uključuje razne tretmane, fokus na održavanje vlage i redovno skraćivanje krajeva kod frizera, ističu stručnjaci.

Kako kosu održati zdravom između šišanja?

Da bi kosa bila zdrava, osim redovnih odlazaka kod frizera, jako je važno i pravilno da je negujete. Mnogi ljudi ne shvataju da zdrava kosa počinje sa zdravim temenom, kažu stručnjaci. Oni preporučuju korišćenje pilinga za teme i proteinskih tretmana te korišćenje odgovarajućih proizvoda za pranje i negu kose kako bi i kosa i teme ostali zdravi i snažni. Uz to, proizvode za stilizovanje i oblikovanje kose toplinom te agresivne tretmane trebalo bi koristiti što ređe, zaključuju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije