Ljepota

Jednostavna njega: CSA rutina čini čuda za kožu

Jednostavna njega: CSA rutina čini čuda za kožu
Foto: Freepik | Korisna i jednostavna njega: CSA rutina čini čuda za kožu

Posljednjih godina sve više pažnje se pridaje njezi kože lica, posebno tokom ljetnih mjeseci.

Malo ko danas nije svjestan važnosti proizvoda sa zaštitnim faktorom - poznato je da sunčevi zraci štete koži i uzrokuju preuranjeno starenje, ali samo zaštita od sunca nije dovoljna za zdravu kožu. Ova je oblast kompleksnija, ali ako ne želite komplikacije, možda je CSA rutina pravi izbor za vas.

Radi se o rutini čije ime je zapravo kombinacija prvih slova proizvoda koji su potrebni za kvalitetnu njegu kože - slovo C označava C-vitamin, slovo S označava zaštitni faktor, odnosno SPF, a slovo A označava A-vitamin, tačnije retinol.

Dobrobiti CSA rutine

Vitamin C je antioksidans koji sprečava štetu koju uzrokuje UVA i UVB zračenje. Tačnije, njegovim korištenjem se radi na prevenciji pigmentacije te stimuliše proizvodnja kolagena koji je potreban kako bi koža ostala elastična i kako bi se bore što kasnije pojavile.

SPF proizvode u potpunosti možemo prilagoditi sebi i svom tipu kože - možemo izabrati kremu, fluid ili emulziju. Podsjećamo, upravo sunčevi zraci odgovorni su za većinu znakova preuranjenog starenja kože, te se ljeti preporučuje korištenje proizvoda s minimalnim faktorom 30, dok je 50 idealno.

Na kraju, tu je i vitamin A, u njezi kože poznatiji kao retinol. Ako vašoj koži odgovara i koristite jače koncentracije, za ljeto izaberite ili zamjene za retinol ili niže koncentracije - retinol pomaže pri obnovi ćelija te u borbi protiv pojave bora i pigmentacija.

Naravno, skincare rutina nije potpuna bez pravilnog čišćenja kože, ali kada pronađete CSA proizvode koji vam odgovaraju, ona postaje puno jednostavnija. Naprosto znate šta koji proizvod radi i nije vam potrebna rutina od više koraka. CSA rutina posebno je korisna za one koji tek kreću sa svojim skincare putovanjem jer je jednostavna, a čini čuda za kožu.

CSA rutina targetuje glavne uzroke starenja kože i zato je toliko dobra i popularna. Vitamin C i SPF se koriste danju, a vitamin A prije spavanja. Takođe, vitamin A, odnosno retinol treba koristiti oprezno, pogotovo ako ga tek uvodite u rutinu.

Treba početi s niskim koncentracijama i to dva puta sedmično. Nakon dvije sedmice možete ga početi koristiti svaku drugu veče, takođe dvije sedmice, a nakon toga svaku veče. Ako krenete s prejakom koncentracijom i prečesto, to može uzrokovati burnu reakciju kože, kojoj treba neko vrijeme da se navikne na vitamin A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije