Ljepota

Magnezijum je jedan od ključnih sastojaka za čisto lice

Magnezijum je jedan od ključnih sastojaka za čisto lice
Foto: N.N. | Magnezijum je jedan od ključnih sastojaka za čisto lice

Čista koža privilegija je nekolicine sretnih ljudi, ali za većinu nas je donošenje kože lica u stanje bez mane stalna bitka.

Udvostručujemo čišćenje, piling, hidriranje i, ponekad, iscijedimo bubuljice u potrazi za glatkom kožom. Takođe, znamo da je za čistu kožu potrebno piti najmanje dvije litre vode i jesti zdravu dozu voća i povrća.

Ali koliko nas je razmišljalo o dodavanju dodataka magnezija u svoj režim za zdravlje?

Naime, magnezij (alkalni makro mineral koji se nalazi u prirodi) je ključni sastojak cjelokupnog tjelesnog zdravlja, posebno u pogledu zdravlja kostiju i snage mišića. Ne dobiva toliko na značaju kao vitamin C i nije u trendu kao probiotici, ali s obzirom na to koliko je važan za naše zdravlje trebao bi biti.

Magnezij ima ulogu u preko 300 enzimskih reakcija u nama. Ključan je za normalno funkcioniranje stanica, nervnog sistema, mišića, kostiju i srca.

Koje zdravstvene prednosti magnezijuma?

Prvo, iako nije baš vidljivo, magnezij je ključan za vrhunsko zdravlje kostiju. Oko 50% minerala koji unosite ide izravno u koštani sistem, povećavajući snagu i otpornost vašeg okvira. To vam sada možda nije prioritet, ali bit će ključno u održavanju uslovapoput osteoporoze.

Drugo, i možda još važnije za sve one koji vjerno posjećuju teretanu, magnezij može biti veliko pojačanje vašeg fitness režima, omogućavajući mišićima da se sami popravljaju i grade na brzinu, a kada je u pitanju fitness, oporavak je sve.

Takođe, on igra presudnu ulogu u održavanju dubokog i mirnog sna. To je mjesto gdje će se tijelo regenerisati i napuniti za sljedeći trening.

Prednosti magnezija, one koje možete vidjeti ili osjetiti, gotovo su beskrajne. Koristan je za umirujuće grčeve, glavobolje, probavne smetnje, zatvor i nesanicu, ali možda je najbolje vidljiv uticaj koji ima na vašu kožu.

Koje su prednosti magnezijuma za vašu kožu

Kada vam nedostaje minerala u prehrani, razine masne kiseline na površini kože i nivo kolagena, koje vašu kožu drže zategnutom i hidratiziranim, smanjuju se. Vaše će lice završiti sušnije, neujednačenog tona i sklono borama.

Magnezij može zaštititi vašu kožu od vanjskih oštećenja, jer reguliše staničnu regeneraciju i obnavljanje, povećavajući oporavak kada je koža poremećena i jača ju kad je napadnuta.

Ako je problem s aknama, upotreba aktualnih proizvoda ponekad može pogoršati stvari. Radeći na uzroku hormonalnih akni, magnezij bi mogao biti izmjenjivač igara za one koji pate od problema s kožom jer smanjuje proizvodnju kortizola i tako može pomoći smanjenju akni stabilizirajući hormonalnu neravnotežu u tijelu.

Magnezij je važna kemikalija u našim imunološkim funkcijama, a osim akni može umiriti i alergije na koži. Kao i mnogi zdravstveni problemi, ključni bi mogao biti rad iznutra.

Kako povećati količinu magnezija u organizmu?

Nivo magnezijuma možete povećati dodavanjem hrane bogate magnezijem poput suncokretovih sjemenki, orašastih plodova, mahunarka, špinata, banana i tikvica. Zamjena mlijeka za tamnu čokoladu dat će vam i mali ukusni pogodak.

Najjednostavniji način unosa magnezija u organizam su suplementi. Potražite magnezijev citrat koji se uzima oralno i tako se apsorbira brže i učinkovitije. Suplemente pokušajte dodati u svoju dnevnu prehranu i promatrajte kako koža počinje blistati.

8NN/wall.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije