Ljepota

Pratite nas na Google news

Maloljetne manekenke neće raditi revije poznatih kreatora

Maloljetne manekenke neće raditi revije poznatih kreatora
Foto: Ilustracija | Maloljetne manekenke neće raditi revije poznatih kreatora
Tanjug

​Maloljetne manekenke neće više nositi modele Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin na modnim revijama, odlučila je kompanija Kering i navela da će ta odluka početi da se primjenjuje od kolekcije jesen-zima u sezoni 2020/2021.

"Moramo da budemo odgovorni i budemo pravi primjeri i u oblasti luksuzne mode. Nadamo se da će i ostali da krenu našim stopama", rekao je izvršni direktor kompanije Fransa Anri Pino, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Mari Kler Davu iz Keringa rekla je da da su manekenke starije od 18 godina fizički i psihički zrelije što je važno za ritam i zahtjeve manekenske profesije.

Osnivačica grupe savez manekenki Sara Zif pozdravila je odluku kompanije Kering i dodala da je to pozitivan korak ka uklanjanju pritiska pod kojim se nalaze manekenke, jer moraju da sačuvaju adolescentski izgled.

U avgustu prošle godine američka kompanija Konde Nast, koja izdaje modni časopis Vog, takođe je saopštila da neće angažovati manekenke mlađe od 18 godina, osim ako tema snimanja nisu baš djeca.

"Vog i slični magazini su stvorili takvu sliku da je normalno da se djeca glamurozno oblače i reklamiraju kao odrasli. Dosta je bilo. To nije dobro za čitaoce, kao ni za mlade manekenke. Prošlost ne može da se ispravi, ali možemo da stvorimo bolju budućnost", stajalo je tada u uredničkom komentaru u časopisu.

Prije dvije godine i Kering i rivalska kompanija LVMH potpisale su povelju u kojom se obavezuju da će prestati da angažuju manekenke mlađe od 16 godina.

Do sada je u modnoj industriji bila ustaljena praksa da se angažuju manekenke mlađe od 18 godina.

Kako se navodi, mnoge poznate manekenke su veoma mlade počele profesionalne karijere, poput Naomi Kempbel, Kejt Mos i Bruk Šilds.

Trenutno je najpoznatija mlada manekenka 17-godišnja Kaja Gerber, a na modnu pistu u posljednje vrijeme često izlazi i Hadson Krenig koji ima 11 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije