Ljepota

Mandarine odgađaju sijede vlasi

Mandarine odgađaju sijede vlasi
Foto: Pixabay | Mandarine odgađaju sijede vlasi
N.N.

Nije tajna da su agrumi bogati vitaminom C, pa je izvrsna odluka pojesti grejp ili narandžu jer ćete imati puno koristi od njih. Posebno mjesto zauzimaju mandarine i iako su male, moćne su.

Nutricionistica Frida Harju-Vestmen izjavila je da mogu odgoditi pojavu sijedih vlasi u kosi. Zbog vitamina koje sadrže tijelo može imati velike koristi.

"Vitamin C pomaže tijelu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidratizovana povećanjem proizvodnje sebuma", rekla je Harju-Vestmen.

I dok će prekrasna kosa i koža biti rezultat tvog redovnog konzumiranja mandarina, to nisu jedine prednosti.

Što mandarine čine tijelu?

Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine takođe imaju mnoge ozbiljne zdravstvene prednosti. Prema Natural Food Series, mandarine mogu poboljšati probavu, regulisati krvni pritisak, zaštititi srce i smanjiti rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Mogu li mandarine pomoći u mršavljenju?

Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija.

Studije su pokazale da jedenje hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivoa šećera u krvi.

Koja je razlika između narandži i mandarina?

Livestrong.com navodi, iako postoje razlike između narandži i mandarina, one su vrlo slične. Najočitija razlika je da su mandarine mnogo manje od naransže, imaju tanju koru, imaju i znatno manje vitamina C i vlakana od narandže, pa je dodavanje narandže u prehranu jako pametno. Ali, za razliku od narandži mandarine su praktične za konzumaciju na bilo kojem mjestu jer se lagano gule.

(miss7zdrava.24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije