Ljepota

Manikir kod kuće: U samo 30 minuta uredite nokte

Manikir kod kuće: U samo 30 minuta uredite nokte
Foto: N.N. | Manikir kod kuće: U samo 30 minuta uredite nokte

​Uredni i zdravi nokti pokazatelj su higijene i dobrog zdravlja. Manikir se može raditi u kozmetičkim salonima, ali i u kućnim uslovima.

Ojačajte svoje nokte

Prvi korak manikira kod kuće je održavanje zdravih, jakih i čvrstih noktiju. Najbolji način putem kojeg to možete postići je prirodni – unos hranjivih stvari ali prirodni tretmani noktiju.

Unosite dovoljno vitamina, proteina i hranjivihs tvari. Najbolji način je dobra prehana i dosta tekućine. Slabi nokti ukazuju na nedostatak vitamina A, B i C kao i željeza. U prehranu uvrstite namirnice koje su bogate tim vitaminima. Neke od tih namirnica su paradajz, blitva, kikiriki, mahunarke, perad, losos, tuna, jaja, školjke i rakovi.

Vazelin je odličan u zimskim mjesecima za vlažnost noktiju. Ako želite napraviti masku za nokte od vazelina, nanesite ga, stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate. Ujutro isperite ruke. Ponavljajte sve dok osjećate da je potrebno kako bi što više ojačali svoje nokte.

Biljni čajevi su dobar tretman. Pomiješajte dvije kašike čaja po izboru (najbolje bi bilo zelenog čaja) s nekoliko kapi pšeničnog ulja. U tekućinu dodajte i prstohvat soli. Držite ovu smjesu na noktima pet minuta, a potom obrišite suhom krpom.

Nokti za snagu trebaju kalcij, a njega možete dobiti iz mlijeka. Tretman mlijekom je jednostavan. Umočite nokte u mlijeko 10-15 minuta. Možete dodati i jedno jaje ili samo bjelanjak kao dodatni izvor bjelančevine.

Manikir kod kuće u samo 30 minuta

Ako ste osigurali da su vam nokti zdravi i jaki, možete krenuti na uređivanje. Biće vam potreban lak za nokte, odstranjivač laka za nokte, losion za ruke i ulje za zanoktice, posuda s toplom vodom i malo sapuna, posuda s hladnom vodom, štapići, vata te pribor za uređivanje noktiju.

Neka vrijeme kada si radite manikir bude vaše vrijeme za opuštanje.

1. Korak: priprema ruku

Prije nego krenete morate dobro oprati ruke i nokte. Prostor ispod noktiju može biti nagomilan različitim baterijama i klicama. Ruke operite blagim sapunom i četkicom. Ako na noktima već imate neki lak odstranite ga odstranjivačem laka za nokte i vatom. Nemojte koristiti alkoholni aceton ako i dalje želite imati lijepe i jake nokte. Nakon toga nokte 5 minuta držite u toploj vodi ili čak toplom mlijeku.

2. Korak: odstranjivanje viška

Nokti su jako često puni brazda od svakodnevnog korištenja. Takođe neke žene imaju duži korijen nokta. Uzmite pribor za nokte i odgurujte kožicu korijena nokta do kraja pa ju odstranite makazicama za nokte. Zanoktice takođe možete blago odstraniti škaricama ili grickalicom, ali budite jako oprezni da ne odete predaleko. Iskoristite turpiju s nekoliko lica pa možete nokte oblikovati kako želite, skratiti ih njome ili proći lagano preko cijelog nokta kako bi osigurali da je ravan i gladak.

3. Korak: lak za nokte

Ono što trebate ako želite imati stvarno kvalitetan manikir kuće su tri različita laka – podlak, boja i premaz. Osnovni premaz ili podlak je korak koji ne bi smjeli preskočiti. Osim što će poravnati brazde na noktima, uvijek u sebi sadrže rav nanesite osnovnu boju. Najlakši način za dobro nanošenje laka su ravni potezi od korijena do kraja nokta bez previše ponovnih prelaza. Uronite nokte u hladnu vodu nakon toga, otresite ih i pričekajte da se lak potpuno osuši. Kada se osuši, po želji možete nanijeti još jedan sloj kako bi nokti izgledali profesionalnije. Nakon što se i taj sloj potpuno osuši možete nanijeti mat ili sjajni premaz za dodatni profesionalni izgled nokta. Ako ste negdje pogriješili, ne ustručavajte se, već iskoristite štapiće za uši i odstranjivač laka za nokte i popravite sve nepravilnosti.

Za kraj nanesite kremu, losion ili balzam na ruke te ulje za zanoktice na rubove noktiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije